Κέικ Λεμονιού με Frosting Λεμονιού | 29.1.2021

Μια συνταγή του Σταύρου Βαρθαλίτη

Υλικά

 

400 γρ. αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του

 

1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

 

350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

 

250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

 

150 γρ. γάλα πλήρες

 

50 γρ. χυμό λεμόνι

 

5 αυγά μέτρια

 

1 πρέζα αλάτι

 

εκχύλισμα βανίλιας

 

ξύσμα από 3 λεμόνια

 

Για τo frosting λεμονιού

 

150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

 

150 γρ. τυρί σε κρέμα θερμοκρασία δωματίου

 

400 γρ. ζάχαρη άχνη

 

1 πρέζα αλάτι

 

15 γρ. χυμό λεμονιού

 

 

 

 

Εκτέλεση

 

Για το κέικ

 

 

 

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο και το χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει.

 

Στην συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά.

 

Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα προσέχοντας κάθε φορά να ομογενοποιήθουν προτού ρίξουμε το επόμενο κι έπειτα, προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού.

 

Κατόπιν βγάζουμε από το μίξερ και προσθέτουμε το αλάτι, το αλεύρι και το γάλα εναλλάξ σταδιακά ανακατέυοντας με μία κουτάλα ή μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά του κέικ.

 

Τέλος, αδειάζουμε το μείγμα σε μια βουτυροαλευρωμένη ορθογώνια φόρμα για κέικ 30Χ15 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 45-50 λεπτά, μέχρι να βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο και να βγαίνει καθαρό.

 

 

 

 

Για το frosting λεμονιού΄

 

Βάζουμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο και το χτυπάμε για 4-5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει καλά.

 

Ύστερα προσθέτουμε το κρέμα τυρί και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί με το βούτυρο.

 

Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, το αλάτι και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε στο μίξερ μέχρι να δημιουργηθεί το frosting μας.

 

Αν μας βγει περισσότερο αραιό προσθέτουμε λίγη ζάχαρη άχνη και αν μας βγει πολύ σφιχτό, προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού επιπλέον.

#StarKoukou #StarChannelTV