Κανελόνια με Κιμά Μανιταριών και Ελαφριά Μπεσαμέλ | 25.1.2021

Μια συνταγή του Λάμπρου Βακιάρου

ΥΛΙΚΑ

 

Για τον κιμά μανιταριών και τα κανελόνια

 

5 κ.σ. ελαιόλαδο

 

1 μεσαίο κρεμμύδι

 

1 σκελίδα σκόρδο

 

1 κιλό ψιλοκομμένα μανιτάρια (πλευρώτους, champignon, porto bello)

 

1 κ.σ. πελτέ τομάτας

 

1 φλ. λευκό κρασί

 

2 φλ. σάλτσα τομάτας

 

2 φλ. ζωμό λαχανικών

 

3 φλ. μοτσαρέλα τριμμένη

 

 

 

Για τη μπεσαμέλ

 

3 φλ. γάλα

 

5 κ.σ. αλεύρι

 

4 κ.σ. βούτυρο

 

1 αυγό + 1 κρόκο

 

150 γρ. μοτσαρέλα ή κασέρι

 

αλάτι / πιπέρι

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Για τον κιμά μανιταριών

 

ΒΗΜΑ 01. Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια τo κρεμμύδι, το σκόρδο και τσιγαρίζουμε για 2 – 3 λεπτά, έως ότου αρχίσουν να παίρνουν καραμελωμένο χρώμα.

 

 

 

ΒΗΜΑ 02. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 6 – 7 λεπτά, μέχρι τα μανιτάρια να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους στην κατσαρόλα και ο όγκος τους να μειωθεί αρκετά.

 

 

 

ΒΗΜΑ 03. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τον πελτέ τομάτας, ανακατεύουμε ελαφρώς και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Περιμένουμε έως ότου σχεδόν εξατμιστεί όλο το κρασί και προσθέτουμε το χυμό τομάτας, τις 2 κούπες ζωμό λαχανικών, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά με μισόκλειστο καπάκι, ανακατεύοντας περιστασιακά.

 

 

 

ΒΗΜΑ 04. Μόλις η σάλτσα έχει αρχίσει να δένει μετά τα 30 λεπτά, δοκιμάζουμε για το αλάτι και το πιπέρι και σε περίπτωση που έχει όξινη γεύση προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας μέλι ή λίγη ζάχαρη για να τη φέρουμε σε ισορροπία.

 

ΒΗΜΑ 05. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.

 

ΒΗΜΑ 06. Σε ένα μεσαίο πυρέξ ή ταψί ξεκινάμε απλώνοντας με μια κουτάλα μια λεπτή στρώση σάλτσας. Με ένα μικρό κουτάλι ή κορνέ ζαχαροπλαστικής γεμίζουμε τα κανελόνια και τα τοποθετούμε στριμωχτά μεταξύ τους στο σκεύος.

 

 

Για τη μπεσαμέλ

 

ΒΗΜΑ 01. Σε ένα μικρό τηγανάκι λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ομογενοποιούμε με μια ξύλινη κουτάλα, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε το ‘roux’ δηλαδή την πηκτική ουσία που δένει τη μπεσαμέλ. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

 

ΒΗΜΑ 02. Σε μια μεσαία κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι λίγο πριν το σημείο βρασμού.

 

 

ΒΗΜΑ 03. Προσθέτουμε με τη μία όλο το roux (αλεύρι με βούτυρο από το προηγούμενο βήμα) και με έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε έντονα, έτσι ώστε να ομογενοποιηθεί μαζί με το γάλα και να αρχίσει να δένει η μπεσαμέλ. μεγάλη προσοχή στο ανακάτεμα για να μην μας ‘αρπάξει’ στο κάτω μέρος της κατσαρόλας. Με το που πάρει μια βράση και αρχίσει να βγάζει φουσκάλες χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε χαμηλή και μαγειρεύουμε για ακόμη 1’ λεπτό χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα.*Θα χρησιμοποιήσουμε αντίστροφη διαδικασία για τη μπεσαμέλ που είναι και πιο εύκολη και πιο γρήγορη.

 

ΒΗΜΑ 04. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Σε ένα μικρό μπολ ομογενοποιούμε τα αυγά και μετά από 5 λεπτά περίπου τα προσθέτουμε στη χλιαρή πλέον μπεσαμέλ.

 

 

Για τη σύνθεση

ΒΗΜΑ 01. Περιχύνουμε την μπεσαμέλ πάνω από τα κανελόνια και ψήνουμε για 40-45’ η μέχρι η μπεσαμέλ να έχει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα

 

 

#StarKoukou #StarChannelTV #LabrosVakiaros