Χταπόδι κοκκινιστό με κοφτό μακαρονάκι | 1.4.2021

Μια συνταγή του Σταύρου Βαρθαλίτη

Υλικά

 

1 κιλό χταπόδι καθαρισμένο

 

1 κρεμμύδι κόκκινο

 

1 πράσο

 

1 καρότο

 

100 γρ. ελαιόλαδο

 

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

 

400 γρ. ντομάτα κονκασέ

 

½ κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

 

1-2 κ.σ. Maggi νοστιμιά

 

1400-1500 γρ. νερό

 

Ξύσμα και χυμό λεμονιού από ½ λεμόνι

 

500 γρ. κοφτό μακαρονάκι

 

5-6 φύλλα φρέσκου δυόσμου

 

Για το σερβίρισμα

 

Φέτα

 

Ελαιόλαδο

 

πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

 

 

 

 

Εκτέλεση

 

Βάζουμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.

 

Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το χοντροκόβουμε.

 

Καθαρίζουμε το καρότο και το κόβουμε σε κυβάκια μικρά καθώς και το πράσο μας.

 

Προσθέτουμε τα 40 γρ. ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο και σοτάρουμε για περίπου 4 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.

 

Αφού πλύνουμε καλά το χταπόδι κόβουμε πάνω και κάτω από τα μάτια και το πετάμε αυτό το κομμάτι, αφαιρούμε και πετάμε το στόμα. Επίσης γυρνάμε την κουκούλα ανάποδα με τα δάχτυλά μας καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια όπως θέλουμε εμείς.

 

Προσθέτουμε το χταπόδι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 4 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

 

Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά να ψηθεί ο πελτές και να αγκαλιάσει τα λαχανικά μας και το χταπόδι.

 

Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, τη Maggi νοστιμιά, τη ζάχαρη, το νερό, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε καλά.

 

Χαμηλώνουμε την φωτιά στο μέτριο, βάζουμε καπάκι και σιγοβράζουμε για 50 λεπτά με 1 ώρα.

 

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μακαρόνια μαζί με τα 60 γρ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για 12-15 λεπτά μέχρι να ρουφήξει το ζουμί και να βράσουν τα μακαρόνια μας.

 

Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο δυόσμο.

 

Σερβίρουμε με τριμμένη φέτα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ωμό ελαιόλαδο ακόμα στο τέλος.

 

#StarKoukou #StarChannelTV #StavrosVarthalitis