Χοιρινό φρικασέ με πράσο | 14.1.2021

Μια συνταγή του Σταύρου Βαρθαλίτη


Υλικά

 

 

1 κιλό χοιρινό σε κύβους

 

80 γρ. ελαιόλαδο

 

1 μεγάλο κρεμμύδι

 

1 πράσο ψιλοκομμένο

 

5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια

 

100γρ. λευκό ξηρό κρασί

 

2 μαρούλια χοντροκομμένα

 

500 γρ. χόρτα εποχής (σέσκουλα , καυκαλήθρες, σπανάκι )

 

1/2 ματσάκι άνηθο

 

5-6 φύλλα δυόσμου

 

600 γρ. νερό ή ζωμό

 

2 κρόκους αυγού

 

χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι

 

80 γρ. γιαούρτι πλήρες

 

αλάτι

 

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκτελεση

 

 

 

-Ζεσταίνουμε μια πλατιά  κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε με το ελαιόλαδο το κρέας. Αφήνουμε το κρέας να ροδίσει από όλες τις πλευρές  για 6’.

 

 

-Τότε, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, το πράσο ψιλοκομμένο και το λευκό μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών και σοτάρουμε για ακομα 3’, να γίνει διάφανο.

 

 

-Σβήνουμε με το κρασί κι ανακατεύουμε τα υλικά για να πάρουμε ότι έχει κολλήσει στο πάτο της κατσαρόλας μας .

 

 

-Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το κρασί και συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό μέχρι να μισοσκεπαστεί το χοιρινό μας.

 

 

-Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγομαγειρεύουμε το χοιρινό φρικασέ για 1 ώρα μέχρι το κρέας να μαλακώσει και να είναι τρυφερό και να λιώνει .

 

 

-Ωστόσο μπλανσαρουμε τα μαρούλια μας σε καυτό νερό για 2’ και ύστερα σοκάρουμε σε νερό με πάγο. Με αυτό το τρόπο δεν θα μας πικρισει το φρικασέ μας από το μαρούλι ! Τα βγάζουμε και τα στεγνώνουμε καλά σε χαρτί κουζίνας μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε !

 

 

-Αφού βράσει το χοιρινό τότε ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα.

 

 

-Προσθέτουμε τα μαρούλια, τα πράσινα ψιλοκομμένα φύλλα των φρέσκων κρεμυδιών και τα χόρτα εποχης. Σιγοβράζουμε για 15’. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι .

 

 

-Τέλος, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και δυόσμο και βράζουμε για 5΄. Σε αυτή τη φάση το χοιρινό φρικασέ πρέπει να έχει λίγα υγρά.

 

 

- Αποσύρουμε το φαγητό από την φωτιά να μειωθει ο βρασμός του.

 

 

-Χτυπάμε σε μπολ τους κροκους με το γιαούρτι. Τέλος, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, το ξύσμα κι ανακατεύουμε το αυγολέμονο.

 

 

-Με μια κουτάλα ρίχνουμε σιγα σιγά ζωμό από το φαγητό στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας συνεχώς να εξισορροπήσουμε τη θερμοκρασία του αυγολέμονου με τη θερμοκρασία του φαγητού για να μην κάνει σβολους.

 

 

Ρίχνουμε το αυγολέμονο στο φαγητό και κουναμε την κατσαρόλα απο τα χερούλια κυκλικά να πάει παντού και να δέσει το φαγητό μας .

 

 

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο με μπόλικο χωριάτικο ψωμί !

 

#StarKoukou #StarChannelTV #star