Χοιρινή τηγανιά με πιπεριές, ταλαγάνι και ψιλοκομμένη τομάτα | 27.10.2020

Μια συνταγή του Λάμπρου Βακιάρου

ΥΛΙΚΑ

 

1 κιλό χοιρινός λαιμός

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο

1 μεσαίο κρεμμύδι

2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης

1 πράσινη πιπεριά κέρατο (καυτερή)

1/4 φλ. τσίπουρο ή ούζο

3/4 φλ. ΚΥΚΝΟS ψιλοκομμένη τομάτα

10 τοματίνια

200 γρ. ταλαγάνι

5-6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι

2 χωριάτικες μπαγκέτες για το σερβίρισμα

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

 

ΒΗΜΑ   1.          Προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.

 

ΒΗΜΑ   2.          Παράλληλα με το ελαιόλαδο λαδώνουμε καλά το χοιρινό. Προσθέτουμε το χοιρινό στο τηγάνι και καβουρδίζουμε πολύ καλά περιμετρικά, μέχρι να έχει ένα το βαθύ σκούρο χρώμα. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι ανακατεύουμε για περίπου μισό λεπτό και στη συνέχεια αφαιρούμε προσωρινά το κρέας σε ένα σκεύος.

 

ΒΗΜΑ   3.          Χρησιμοποιώντας τα λιπαρά που έχουν μείνει στο τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, τις κόκκινες πιπεριές, και την πράσινη καυτερή πιπεριά για 2’-3’ και στη συνέχεια επαναφέρουμε το κρέας. Σβήνουμε με το τσίπουρο, περιμένουμε περίπου μισό λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και στη συνέχεια προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και μισή κούπα νερό. Μόλις πάρει μία βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να αρχίσει να γίνεται μια πιο πηχτή σάλτσα. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε τα τοματίνια ολόκληρα, διορθώνουμε την γεύση με αλάτι και πιπέρι και τσεκάρουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο μέλι η ζάχαρη για να εξισορροπήσουμε την οξύτητα της τομάτας. Σίγομαγειρεύουμε για άλλα 5 με 10 λεπτά.

 

ΒΗΜΑ   4.          Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ταλαγάνι, και το θυμάρι και ανακατεύουμε ελαφρώς. Αποσύρουμε το τηγάνι από την εστία και κλείνουμε με ένα καπάκι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.

 

ΒΗΜΑ   5.          Σερβίρουμε την τηγανιά πάνω από φρυγανισμένες χωριάτικες μπαγκέτες η καρβέλι ψωμί.

 

#StarKoukou #StarChannelTV #LambrosVakiaros