Γλασαρισμένοι κεφτέδες με ψητά λαχανικά και ρύζι | 7.1.2020

Ολόκληρη η συνταγή από τον Λάμπρο Βακιάρο

Πεντανόστιμους κεφτέδες έφτιαξε ο Λάμπρος Βακιάρος στην εκπομπή Στη Φωλιά των Κου Κου.

ΥΛΙΚΑ
Για 25 – 30 κεφτέδες

Για τους κεφτέδες

500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά (λάπα, κρύο)
200 γρ. χοιρινό κιμά (κρύο)
2 αυγά
80 γρ. φρυγανιά (μουλιασμένη με 60 – 90 γρ. γάλα)
10 γρ. αλάτι
6 γρ. θυμάρι ή ρίγανη
1 γρ. κανέλα
1.5 γρ. καυτερή πάπρικα
2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
 

Για τη σάλτσα

80 γρ. + 15 γρ. σόγια
100 γρ. μέλι
15 γρ. κέτσαπ
1 σκελίδα σκόρδο
15 γρ. βαλσάμικο ξύδι
120 – 180 γρ. κούπας νερό ή χυμό πορτοκάλι
20 γρ. λευκό σουσάμι (καβουρδισμένο)
 

Για τα λαχανικά και το σερβίρισμα

1 κιλό διάφορα λαχανικά εποχής (καρότο, κρεμμύδι, πιπεριά Φλωρίνης , μανιτάρια, κουνουπίδι)
45 γρ. ελαιόλαδο
Βρασμένο ρύζι λευκό, basmati ή jasmin
Φρέσκο κρεμμύδι ή σχοινόπρασο (ψιλοκομμένο)
Αλάτι – πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1) Σε ένα παγωμένο μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες και πλάθουμε έως ότου ο κιμάς και όλα τα υλικά έχουν ομογενοποιηθεί πλήρως. (Μια εύκολη λύση είναι να ομογενοποιήσουμε τα υλικά του κιμά σε έναν κάδο του μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα με το εργαλείο ‘Κ’ για κέικ.) Μεταφέρουμε το κιμά με το μπολ στο ψυγείο για 15 λεπτά.
2) Στον ενδιάμεσο χρόνο ετοιμάζουμε τα λαχανικά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς τον αέρα. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά της επιλογής μας. Τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε βάλει μία λαδόκολλα. Λαδώνουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε συνολικά για 20 – 30 λεπτά.
3) Πλάθουμε τους κεφτέδες σε μέγεθος περίπου 25 – 30 γρ. όσο το μέγεθος ενός καρυδιού.
4) Προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία (7-8). Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε περιμετρικά τους κεφτέδες συνολικά για 2 – 3 λεπτά ή έως ότου να πάρουν ένα ωραίο καβουρδισμένο χρώμα. Αφαιρούμε προσωρινά από την κατσαρόλα.
5) Προσθέτουμε όλα τα υλικά της σάλτσας και ανακατεύουμε καλά. Μόλις πάρουν μια βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια (4-5), επαναφέρουμε ξανά τους κεφτέδες και βάζουμε ένα μισόκλειστο καπάκι.
6) Μαγειρεύουμε για 15 – 20 λεπτά κουνώντας σταδιακά την κατσαρόλα ή το τηγάνι μπρος πίσω, έτσι ώστε να γυρίσουμε τους κεφτέδες και να μην σπάσουν (αν δούμε ότι στα τελευταία λεπτά η σάλτσα είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε 2 – 4 κ.σ. νερό). Θα είναι έτοιμο όταν η σάλτσα έχει δέσει και γλασάρει τους κεφτέδες.
7) Σερβίρουμε τους κεφτέδες με τα ψητά λαχανικά και το βρασμένο ρύζι και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι και καβουρδισμένο σουσάμι.