Γλασαρισμένο Χοιρινό Μπούτι με Ψητές Πατάτες

Μια συνταγή του Λάμπρου Βακιάρου

ΥΛΙΚΑ

Για το χοιρινό μπούτι

1 χοιρινό μπούτι 2.5 - 3 κιλά (με το λίπος, χωρίς την πέτσα)

1 φλ. φρέσκο χυμό μανταρίνι + τις φλούδες από 3-4 μανταρίνια

4-5 κλωναράκια φασκόμηλο

2-3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες

30 καρφάκια γαρίφαλο

1 φλ. ζάχαρη καστανή

2 κ.σ. μουστάρδα dijon

1/3 φλ. μηλόξιδο

αλάτι

Για τις πατάτες

2 κιλό πατάτες

1 κ.γ μαγειρική σόδα

ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΒΗΜΑ 01. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε επιφανειακά το χοιρινό μπούτι σε μπακλαβά δω το σχήμα. Πολύ σημαντικό είναι να μην κόψουμε πολύ βαθιά. Σε κάθε ρόμβο τρυπάμε κεντρικά από ένα γαρύφαλλο. Αλατίζουμε πολύ καλά και αν θέλουμε προσθέτουμε προαιρετικά πιπέρι

ΒΗΜΑ 02. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς στον αέρα.

ΒΗΜΑ 03. Σε ένα ταψί 30 X 40 προσθέτουμε το χυμό μανταρινιού και τις φλούδες, τις ολόκληρες σκελίδα σκόρδο και το φασκόμηλο. Ιδανικά τοποθετούμε στο ταψί μία σχάρα και καθίζουμε πάνω σε αυτή το χοιρινό μπούτι. Δεν έχουμε σχάρα απλά το τοποθετούμε μέσα στο ταψί. Ψήνουμε στο φούρνο για 2.30 ώρες.

ΒΗΜΑ 04. Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και δυναμώνουμε στους 230 βαθμούς.

ΒΗΜΑ 05. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι σουρώνουμε τα υγρά του ταψιού (τα οποία πρέπει να είναι περίπου δύο κούπες)και προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη, την μουστάρδα και το ξύδι και δίνουμε μία βράση. Σιγοβράζουμε για 10 ‘– 12’ λεπτά ή μέχρι να έχουμε ένα σχετικά πηχτό γλάσο.

ΒΗΜΑ 06. Με ένα πινέλο αλείφουμε το χοιρινό μπούτι και το μεταφέρουμε στο φούρνο έτσι ώστε να γλασαριστεί. Ανά 2 με 3 λεπτά ανοίγουμε το φούρνο και αλείφουμε 4-5 φορές ξανά με έξτρα γλάσο μέχρι το χοιρινό να έχει ένα ωραίο καραμελωμένο χρώμα εξωτερικά.

Για τις πατάτες

ΒΗΜΑ 01. Για τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις βράζουμε σε καυτό νερό με τη σόδα για 10 με 15 λεπτά. Σουρώνουμε τις πατάτες και της μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο Μπολ. Προσθέτουμε λάδι, αλάτι και πιπέρι και στη συνέχεια τις ανακατεύουμε έντονα στο μπολ έτσι ώστε να αρχίσουν να δημιουργούν ‘’σκασίματα‘’. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. κορν φλάουρ.

ΒΗΜΑ 01. Μεταφέρουμε τις πατάτες σε ένα ταψί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 - 50 λεπτά γυρίζοντας τις πατάτες στο μισό του χρόνου. (Πριν τις γυρίσουμε μπορούμε με ένα press πουρέ να τις πιέσουμε μέχρι να τις φέρουμε σε επίπεδο και παράλληλο σχήμα)