Γεμιστό Χοιρινό και Τραγάνες Πατάτες | 14.12.2020

Μια συνταγή του Λάμπρου Βακιάρου


ΥΛΙΚΑ

 

 

 

2 κιλά χοιρινό μπούτι ανοιγμένο για ρολό

 

250 γρ. βούτυρο αγελάδος Όλυμπος

 

1 σκελίδα σκόρδο

 

6-7 κλωναράκια δενδρολίβανο

 

8-10 δαμάσκηνα

 

200 γρ. κάστανα

 

6-8 φέτες μπέικον

 

50 γρ. κουκουνάρι

 

200 γρ. γραβιέρα

 

2 κιλά πατάτες

 

χοντρό αλάτι

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

 

Για το βούτυρο και το χοιρινό

 

 

ΒΗΜΑ 01. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο. Το αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε το δεντρολίβανο και σκόρδο. Το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να έρθει σε μια ύψη που να αλείφεται με ένα πινέλο.

 

 

ΒΗΜΑ 02. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα.

 

 

ΒΗΜΑ 03. Ανοίγουμε το χοίρο μπούτι προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και με ένα πινέλο αλλείφουμε περίπου την μισή ποσότητά από το βούτυρο στο εσωτερικό. Απλώνουμε κάθετα τις φέτες του μπέικον και στη συνέχεια κατά μήκος τα δαμάσκηνα, τα κάστανα, το κουκουνάρι και την γραβιέρα. Κλείνουμε σε ένα ρόλο και με σπάγκο δένουμε σε πέντε με έξι σημεία πολύ καλά.

 

 

ΒΗΜΑ 04. Μεταφέρουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για 45 - 50’.

 

 

Για τις πατάτες

 

 

ΒΗΜΑ 01. Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες, χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε. Τοποθετούμε την κάθε πατάτα στο εσωτερικό μιας ξύλινης κουτάλας με βαθούλωμα ή τοποθετούμε 2 μαχαίρια σε απόσταση περίπου 2 – 4 εκατοστών παράλληλα μεταξύ τους, έτσι ώστε όταν τοποθετήσουμε μια πατάτα ενδιάμεσα τους και την κόψουμε να μην κοπεί μέχρι κάτω.

 

 

ΒΗΜΑ 02. Kόβουμε όλες τις πατάτες κάθετα σε σχήμα ακορντεόν, τις τοποθετούμε σε ένα ταψί και μαρινάρουμε με αρκετό ελαιόλαδο το χοντρό αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 80΄-90΄.

 

 

ΒΗΜΑ 03. Λίγο πριν τις βγάλουμε από το φούρνο αλείφουμε την κάθε πατάτα καλά με το αρωματικό βούτυρο και ψήνουμε για άλλα 5΄.                                                                                 

#StarKoukou #StarChannelTV #LabrosVakiaros