Γαλακτομπούρεκο με κρέμα χαλβά, πορτοκάλι και φύλλο κρούστας | 29.3.2021

Μια συνταγή του Λάμπρου Βακιάρου

ΥΛΙΚΑ

 

 

 

Για την κρέμα και το φύλλο

 

1 συσκευασία φύλλο κρούστας ΡΟΔΟΥΛΑ

 

1350 γρ. γάλα

 

200 γρ. ζάχαρη

 

280 γρ. χαλβά του μπακάλη (βανίλια)

 

φλούδες από 1 πορτοκάλι

 

1 κ.γ. εσάνς βανίλιας

 

70 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

 

70 γρ. σιμιγδάλι χοντρό

 

3 αυγά

 

120 γρ. βούτυρο λιωμένο (60 γρ. αγελαδινό – 60 γρ. αιγοπρόβειο)

 

 

Για το σιρόπι

 

500 γρ. ζάχαρη

 

300 γρ. νερό

 

φλούδες από μισό πορτοκάλι

 

40 γρ. γλυκόζη ή μέλι

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

 

ΒΗΜΑ 01. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 – 165 βαθμούς στον αέρα.

 

 

ΒΗΜΑ 02. Στο μούλτι ή στο μπλέντερ, χτυπάμε το χαλβά μαζί με 2 κούπες γάλα μέχρι να γίνει μια κρέμα. Σε μια μεσαία κατσαρόλα προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη, τις φλούδες πορτοκαλιού και τη βανίλια και φτάνουμε τη θερμοκρασία λίγο πριν το βρασμό (λίγο πριν δούμε μπουρμπουλήθρες στην επιφάνεια). Αφαιρούμε τις φλούδες πορτοκαλιού.

 

 

ΒΗΜΑ 03. Παράλληλα, σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα δύο είδη σιμιγδαλιού και τα αυγά και ομογενοποιούμε με έναν αυγοδάρτη.

 

 

ΒΗΜΑ 04. Με μια κουτάλα προσθέτουμε - με πολύ σταθερή και ελεγχόμενη ροή ειδικά στην αρχή και ανακατεύοντας πολύ έντονα - το γάλα μέσα στο μείγμα με τα αυγά, πολύ προσεκτικά για να μην μαγειρευτούν τα αυγά.Στη συνέχεια, επαναφέρουμε το μείγμα με τα αυγά στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το γάλα με το χαλβά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και σιγοβράζουμε, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, για 5 – 6 λεπτά ή μέχρι η κρέμα να αρχίσει να δένει ελαφρά. Δεν θέλουμε η κρέμα να σφίξει πολύ, αλλά να είναι παχύρευστη.

 

 

ΒΗΜΑ 05. Βουτυρώνουμε μια ένα ταψί κλασικό ταψί 30Χ40 και στη συνέχεια ξεκινάμε να στρώνουμε τα φύλλα κρούστας βουτυρώνοντας πάντα ενδιάμεσα. Στρώνουμε τα μισά φύλλα περίπου 6-7 στρώσεις.

 

 

ΒΗΜΑ 06. Αμέσως αδειάζουμε την καυτή κρέμα στο ταψί. Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα στο μέγεθος του ταψιού (έτσι ώστε να χωρέσουν ακριβώς) και τα στρώνουμε βουτυρώνοντας πολύ καλά ενδιάμεσα. Διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα της βάσης. Χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο επιφανειακά σε 12 κομμάτια και περιχύνουμε με το βούτυρο που μας έχει περισσέψει.

 

 

ΒΗΜΑ 07. Ψήνουμε για 1.10 λεπτά, μέχρι τα φύλλα να πάρουν ένα ροδοκόκκινο χρώμα.

 

 

ΒΗΜΑ 08. Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και σιροπιάζουμε περιχύνοντας το κρύο σιρόπι στο καυτό γαλακτομπούρεκο. Αφήνουμε όλο το σιρόπι να απορροφηθεί και το γαλακτομπούρεκο να κρυώσει για τουλάχιστον 2 - 6 ώρες.

 

#StarKoukou #StarChannelTV #LabrosVakiaros