Φουρνιστοί Κρασάτοι Κεφτέδες με Κοφτό Μακαρονάκι και Φέτα | 18.1.2021

Μια συνταγή του Λάμπρου Βακιάρου

Υλικά

 Για τους κεφτέδες

 

1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά

 

250 γρ. λουκάνικο (χοιρινό ή μοσχάρι)

 

1 φλ. φρυγανιά

 

½ φλ. κόκκινο κρασί + 2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι

 

½ ματσάκι μαϊντανό

 

3 κ.σ. ελαιόλαδο

 

1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

 

½ φλ. παρμεζάνα

 

αλάτι / πιπέρι

 

1 αυγό

 

 

 

Για τη σάλτσα και την ολοκλήρωση

 

800 γρ. σάλτσα τομάτας

 

4 κ.σ. ελαιόλαδο

 

1 μεσαίο κρεμμύδι

 

1 σκελίδα σκόρδο

 

2 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη

 

1 φλ. κόκκινο κρασί

 

2 φλ. ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών

 

500 γρ κοφτό μακαρονάκι

 

300 γρ φέτα

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

 

 

Για τους κεφτέδες

 

 

 

ΒΗΜΑ 01. Σε ένα μικρό τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία για 8’ – 10’.

 

 

 

ΒΗΜΑ 02. Σε ένα μπολ προσθέτουμε τον κιμά, με ένα μαχαίρι ανοίγουμε το λουκάνικο από το έντερο και προσθέτουμε μόνο το ‘κιμά΄ στο μπολ.

 

 

 

ΒΗΜΑ 03. Στο multi προσθέτουμε το κρασί και το μαϊντανό και τα πολτοποιούμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα στην φρυγανιά και αφήνουμε να μουλιάσει καλά για 3’-4’.

 

 

 

ΒΗΜΑ 04. Προσθέτουμε στο μπολ τη φρυγανιά με το κρασί και όλα τα υπόλοιπα υλικά, 2 κ.γ. αλάτι και πιπέρι και πλάθουμε τους κεφτέδες. Καλύπτουμε το μπολ με μία μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 h (προαιρετικά).

* καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα μπορούμε να αφήσουμε τον κιμά στο ψυγείο για 8 ώρες.

 

 

 

Για τη σάλτσα και την ολοκλήρωση

 

 

 

ΒΗΜΑ 01. Προθερμαίνουμε μία μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία(5-6) , προσθέτουμε το ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το σκόρδο και τσιγαρίζουμε για 5’-6΄. Συνέχεια προσθέτουμε το κόκκινο κρασί δυναμώνουμε την θερμοκρασία σε δυνατή (8-9) αφήνουμε το κρασί σχεδόν να εξατμιστεί. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τη σάλτσα τομάτας, τη ρίγανη και το ζωμό, αλάτι πιπέρι και μόλις πάρει μια βράση χαμηλώνουμε ξανά τη θερμοκρασία σε μέτρια (5-6) και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά. Διορθώνουμε την γεύση με αλάτι και πιπέρι και ίσως αν οι ντομάτες είναι όξινες προσθέτουμε λίγο μέλι η ζάχαρη.

 

 

 

ΒΗΜΑ 02. Περιμένουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα.

 

 

 

 

ΒΗΜΑ 03. Για τους κεφτέδες, λαδώνουμε τα χέρια μας και πλάθουμε περίπου 12 μεγάλους κεφτέδες. Προθερμαίνουμε ένα τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία (8-9), λαδώνουμε μόνο τους κεφτέδες (χωρίς έξτρα λάδι στο τηγάνι) και απλά τους θωρακίζουμε εξωτερικά για περίπου 1 λεπτό από την κάθε πλευρά. (λίγο πριν το τελείωμα προαιρετικά μπορούμε να σβήσουμε με 1/3 της κούπας κόκκινο κρασί)

 

 

 

ΒΗΜΑ 04. Μόλις την σάλτσα ντομάτας είναι έτοιμη προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι δίνουμε μία βράση και στη συνέχεια αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο σε ένα ταψί 30 Χ 40. Συνέχεια προσθέτουμε τους κεφτέδες και θρυμματίζουμε σε όλη την επιφάνεια την φέτα. Ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά μέχρι οι κεφτέδες και τα ζυμαρικά να έχουν ψηθεί

 

#StarKoukou #StarChannelTV #LabrosVakiaros