
Εκμέκ με τσουρέκι | 3.12.2020
Μια συνταγή του Σταύρου Βαρθαλίτη
Υλικά:
Για το σιρόπι
- 250 γρ. νερό
- 250 γρ. ζάχαρη
- φλούδες από ένα λεμόνι
Για τη βάση
- 8-10 φέτες τσουρέκι
- 40 γρ. βούτυρο
Για την κρέμα
- 1,3 λίτρο γάλα
- 120 γρ. ζάχαρη
- 2 συσκευασίες άνθος Αραβοσίτου Βανίλια ΓΙΩΤΗΣ
- 60 γρ. βούτυρο παγωμένο
Για τη σύνθεση
- 550 γρ. ΓΙΩΤΗΣ crème
- 150 γρ. φιστίκια Αιγίνης σπασμένα
- κουβερτούρα σε νιφάδες ΓΙΩΤΗΣ
Εκτέλεση:
Για το σιρόπι:
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τις φλούδες από το λεμόνι και αφήνουμε να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά!
Για τη βάση από το τσουρέκι:
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
- Βάζουμε τις φέτες από το τσουρέκι μαζι με το βούτυρο σε ένα ταψάκι και ψήνουμε για 5 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου.
- Απλώνουμε το τσουρέκι σε ένα ταψί 25x35 εκ. φροντίζοντας να καλύψουμε όλα τα κενά από τη βάση του ταψιού μας.
- Περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι αφού έχουμε αφαιρέσει τις φλούδες από το λεμόνι και αφήνουμε στην άκρη να απορροφηθεί όλο το σιρόπι μας.
Για την άνθος αραβοσίτου βανίλιας:
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
- Βάζουμε το 1 λίτρο γάλα αλλα κρατάμε τα 300 γρ. , τη μισή ζάχαρη και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Προσοχή, δεν ανακατεύουμε.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το άνθος αραβοσίτου βανίλιας, με τη μισή ζάχαρη και τα 300 γρ. γάλα που κρατήσαμε.
- Μόλις πάρει βράση το μείγμα στην κατσαρόλα μεταφέρουμε πολύ αργά στο μπολ με το άνθος αραβοσίτου ανακατεύοντας συνέχεια. Βάζουμε όλο το μείγμα στη κατσαρόλα και βάζουμε πάλι στη φωτιά.
- Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δέσει η κρέμα μας. Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Απλώνουμε πάνω από το τσουρέκι και καλύπτουμε με μεμβράνη. Βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες να κρυώσει και να σφίξει το γλυκό.
- Απλώνουμε το Crème με ένα κουτάλι και με ένα πιρούνι κάνουμε γραμμές πάνω στo Crème μας.
- Πασπαλίζουμε με τα φιστίκια Αιγίνης σπασμένα και σερβίρουμε.
#StarChannelTV #StarKoukou #star