Εκμέκ με τσουρέκι | 3.12.2020

Μια συνταγή του Σταύρου Βαρθαλίτη

Υλικά:

Για το σιρόπι

  • 250 γρ. νερό
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • φλούδες από ένα λεμόνι

Για τη βάση

  • 8-10 φέτες τσουρέκι
  • 40 γρ. βούτυρο

Για την κρέμα

  • 1,3 λίτρο γάλα
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 2 συσκευασίες άνθος Αραβοσίτου Βανίλια ΓΙΩΤΗΣ
  • 60 γρ. βούτυρο παγωμένο

Για τη σύνθεση

  • 550 γρ. ΓΙΩΤΗΣ crème
  • 150 γρ. φιστίκια Αιγίνης σπασμένα
  • κουβερτούρα σε νιφάδες ΓΙΩΤΗΣ

 

Εκτέλεση:

Για το σιρόπι:

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τις φλούδες από το λεμόνι και αφήνουμε να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά!

Για τη βάση από το τσουρέκι:

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
  • Βάζουμε τις φέτες από το τσουρέκι μαζι με το βούτυρο σε ένα ταψάκι και ψήνουμε για 5 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου.
  • Απλώνουμε το τσουρέκι σε ένα ταψί 25x35 εκ. φροντίζοντας να καλύψουμε όλα τα κενά από τη βάση του ταψιού μας.
  • Περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι αφού έχουμε αφαιρέσει τις φλούδες από το λεμόνι και αφήνουμε στην άκρη να απορροφηθεί όλο το σιρόπι μας.

Για την άνθος αραβοσίτου βανίλιας:

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
  • Βάζουμε το 1 λίτρο γάλα αλλα κρατάμε τα 300 γρ. , τη μισή  ζάχαρη και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Προσοχή, δεν ανακατεύουμε.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το άνθος αραβοσίτου βανίλιας, με τη μισή ζάχαρη και τα 300 γρ. γάλα που κρατήσαμε.
  • Μόλις πάρει βράση το μείγμα στην κατσαρόλα μεταφέρουμε πολύ αργά στο μπολ με το άνθος αραβοσίτου ανακατεύοντας συνέχεια. Βάζουμε όλο το μείγμα στη κατσαρόλα και βάζουμε πάλι στη φωτιά.
  • Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δέσει η κρέμα μας. Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  • Απλώνουμε πάνω από το τσουρέκι και καλύπτουμε με μεμβράνη. Βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες να κρυώσει και να σφίξει το γλυκό.
  • Απλώνουμε το Crème με ένα κουτάλι και με ένα πιρούνι κάνουμε γραμμές πάνω στo Crème μας.
  • Πασπαλίζουμε με τα φιστίκια Αιγίνης σπασμένα και σερβίρουμε.










#StarChannelTV #StarKoukou #star