Μπουρίτο με μοσχάρι και ρύζι μπασμάτι | 26.3.2021

Μια συνταγή του Σταύρου Βαρθαλίτη

 

Υλικά

 

  • 6 τορτίγιες

 

  • 100 γρ. ρύζι μπασμάτι

 

  • 50 γρ. ελαιόλαδο

 

  • 1 λάιμ

 

  • 40 γρ. τσένταρ τριμμένο

 

  • 250 γρ. μοσχάρι κιμά

 

  • 1 κ.γ. μπούκοβο

 

  • 1 κ.σ. μέλι

 

  • 1 τομάτα

 

  • 1 κ.γ. πελτέ τομάτας

 

  • 1 γαλλικό μαρούλι

 

  • 1,5 κ.σ. μαγιονέζα

 

  • 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή

 

Εκτέλεση

 

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς στον αέρα.

 

  • Προσθέτουμε το μπασμάτι ρύζι σε μία κατσαρόλα με 250γρ. κρύο νερό και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά.

 

  • Όταν πάρει βράση το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 10-12 λεπτά μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό. Βγάζουμε από τη φωτιά και το κρατάμε σκεπασμένο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.

 

  • Βάζουμε σε μία κατσαρόλα ή τηγάνι 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

 

  • Όταν ζεσταθεί προσθέτουμε όλο το κιμά μας και τον σωτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να τον σπάσουμε καλά με μία ξύλινη κουτάλα.

 

  • Όσο σωτάρρουμε το κιμά κόβουμε σε κύβους τη τομάτα μας και το λάιμ στη μέση.

 

  • Παίρνουμε το χυμό και το ξύσμα από το ½ λάιμ και το ανακατεύουμε με τη μαγιονέζα μας .

 

  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο και η μαγιονέζα λάιμ είναι πανέτοιμη.

 

  • Αφού περάσουν τα 3 λεπτά που σωτάρουμε το κιμά, προσθέτουμε τη πάπρικα και το μπούκοβο.

 

  • Ύστερα προσθέτουμε το πελτέ, τη τομάτα κομμένη και το μέλι και βράζουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να γλασσάρει η σάλτσα μας και αγκαλιάσει το κιμά.

 

  • Ταυτόχρονα βάζουμε τις τορτίγιες στο φούρνο σε ένα ταψί για 3-4 λεπτά μέχρι να ζεσταθούν ελαφρώς.

 

  • Πλένουμε και κόβουμε το γαλλικό μαρούλι σε φέτες να το έχουμε έτοιμο.

 

  • Κόβουμε το άλλο μισό λάιμ σε φέτες.

 

  • Όταν είναι έτοιμο το ρύζι μπασμάτι το σπάμε με ένα πιρούνι να γίνει σπυρωτό και ρίχνουμε μία πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε.

 

  • Παίρνουμε τις τορτίγιες από το φούρνο μας και αρχίζουμε το στήσιμο βάζοντας ρύζι μπασμάτι, λίγο γαλλικο μαρούλι κομμένο και το γλασαρισμένο μας κιμά.

 

  • Τελειώνουμε βάζοντας τριμμένο τσένταρ τυρί, λίγο από τη μαγιονέζα λάιμ και ρολάρουμε απαλά το μπουρίτο μας. Σερβίρουμε με τις φέτες λάιμ.

#StarKoukou #StarChannelTV #StavrosVarthalitis