Αφράτη Σικελιάνικη Πίτσα με Σαλάμι | 30.3.2021

Μια συνταγή του Λάμπρου Βακιάρου

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

 

275 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

 

275 γρ. αλευρι σκληρο

 

7 γρ. μαγιά

 

35 γρ. ελαιόλαδο

 

360ml. νερό

 

15 γρ. αλάτι

 

 

 

Για τη σάλτσα

 

4 κ.σ. ελαιόλαδο

 

4-5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

 

1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη

 

1/2 κ.γ. μπούκοβο

 

300 γρ. χυμό τομάτας

 

400 γρ. τομάτα κονκασέ

 

1 κ.γ. ζάχαρη

 

 

 

Για τη σύνθεση

 

12 φέτες μοτσαρέλα

 

1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δενδρολίβανο

 

300 γρ. σαλάμι

 

100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα, πεκορίνο ή γραβιέρα

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

 

 

Για τη ζύμη

 

 

 

ΒΗΜΑ 01. Στον κάδο του μίξερ με το εργαλείο του γάντζου προσθέτουμε τα δύο αλεύρια, τη μαγιά το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό και το αλάτι και ξεκινάμε το ζύμωμα σε μεσαία ταχύτητα. Ζυμώνουμε για 8’-10’. Η ζύμη πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.

 

 

 

ΒΗΜΑ 02. Λαδώνουμε ένα ταψί του φούρνου με 1/4 της κούπας ελαιόλαδο, λαδώνουμε ελαφρώς τα χέρια μας και μεταφέρουμε την ζύμη στο ταψί. Με τις παλάμες μας πιέζουμε το ζυμάρι έτσι ώστε να το ανοίξουμε σε όση περισσότερη επιφάνεια του ταψιού γίνεται χωρίς όμως να το τραβήξουμε απότομα και το τρυπήσουμε. Καλύπτουμε πολύ καλά με μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 2 με 3 ώρες ή για καλύτερο αποτέλεσμα και πιο μεστή γεύση στη ζύμη στο ψυγείο για 12 ώρες.

 

 

 

ΒΗΜΑ 03. Ανοίγουμε τη μεμβράνη λαδώνουμε ξανά τα χέρια μας και με απαλές κινήσεις κυρίως με τα δάχτυλα πατάμε το ζυμάρι σπρώχνοντας το προς τα κενά σημεία του ταψιού έτσι ώστε να καλύψουμε τα κενά (μπορούμε να το τραβήξουμε ελαφρώς από το κέντρο προς τις άκρες). Κλείνουμε ξανά το ταψί με μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 30’.

 

 

 

Για την σάλτσα

 

 

 

ΒΗΜΑ 01. Προθερμαίνουμε μία μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο το σκόρδο, τη ρίγανη, το μπούκοβο (προαιρετικά) και μαγειρεύουμε για 1 – 2 λεπτά μέχρι το σκόρδο να αρχίσει να παίρνει ένα πολύ ελαφρύ καβουρδισμένο χρώμα. Προσθέτουμετο χυμό και την τομάτα κονκασέ, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι, και μόλις πάρει μια βράση σιγοβράζουμε για περίπου 15’-20’ μέχρι να έχουμε μία πηκτή σάλτσα. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι

 

 

 

Για τη σύνθεση

 

 

 

ΒΗΜΑ 01. Προθερμαίνουμε το φούρνο στην μέγιστη θερμοκρασία 250 - 270 στις αντιστάσεις πάνω κάτω.

 

 

 

ΒΗΜΑ 02. Ανοίγουμε το ζυμάρι για τελευταία φορά έτσι ώστε να γεμίσει όλη την επιφάνεια στο ταψί. Πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο δενδρολίβανο και τοποθετούμε σε όλη την επιφάνεια της ζύμης τις φέτες μοτσαρέλα. Απλώνουμε την σάλτσα πάνω από το τυρί. Απλώνουμε τις φέτες από το αλλαντικό και τέλος προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από τη τριμμένη παρμεζάνα.

 

 

 

ΒΗΜΑ 03. Ψήνουμε για 10 με 12 λεπτά μέχρι το κάτω μέρος της πίτσας να γίνει τραγανό και χρυσαφένιο.

#StarKoukou #StarChannelTV #LabrosVakiaros