Τάρτα Πραλίνας με Καραμελωμένα Φουντούκια Raspberries & Μύρτιλλα

Μια συνταγή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου

Για την Τάρτα
Υλικά
215 γρ. αλεύρι
95 γρ. ζάχαρη άχνη
25 γρ. κακάο
35 γρ. αλεσμένο φουντούκι
120 γρ. βούτυρο κρύο σε κομμάτια
1 αυγό
Εκτέλεση
•    Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και το κακάο κοσκινισμένα, τη ζάχαρη, το αλεσμένο φουντούκι και το βούτυρο σε κομματάκια και χτυπάμε με το φτερό.
•    Μόλις αρχίσει να γίνεται σαν χώμα, ρίχνουμε μέσα το αυγό και χτυπάμε μέχρι να απορροφηθεί.
•    Ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες ανοίγουμε λεπτή στρώση ζύμης, μεταφέρουμε σε ταψάκι και βάζουμε στο τσίλερ για 5 λεπτά να παγώσει.
•    Κόβουμε με το τσέρκι τη βάση και με χάρακα τα τοιχώματα σε λωρίδες.
•    Συναρμολογούμε την τάρτα στο τσέρκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για 12 λεπτά.

Για την πανακότα Dulcey

Υλικά

100 gr γάλα
10 γρ. γλυκόζη
3 φύλλα ζελατίνη  
170 γρ. dulcay
200 gr κρέμα

Εκτέλεση

•    Βάζουμε τη ζελατίνη σε νερό με πάγο να μαλακώσει.
•    Ρίχουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι να ζεσταθεί, μόλις ζεσταθεί, στίβουμε τη ζελατίνη και την προσθέτουμε μέσα, ανακατεύουμε έως ότου διαλυθεί.
•    Βάζουμε σε μια κανάτα τη σοκολάτα και τη γλυκόζη, ρίχνουμε μέσα στο ζεστό γάλα και χτυπάμε με το μπίμερ να ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε την κρύα κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε να χτυπάμε.

Για το κρεμέ πραλίνας
Υλικά
 
3 κρόκοι αυγού
25 γρ. κορν φλάουρ
40 γρ. ζάχαρη
250 γρ. γάλα
20 γρ. βούτυρο
160 γρ. βούτυρο
120 γρ. πραλίνα
Λίγο αμαρέτο
 
Εκτέλεση
•    Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και τα 20 γρ. βούτυρο.
•    Σε μια μπασίνα  ρίχνουμε τους κρόκους, το κορν φλάουρ και χτυπάμε με ένα φουέ.
•    Προσθέτουμε το γάλα μόλις ζεσταθεί, σίγα – σιγά μέσα στο μείγμα με τα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς.
•    Το ξαναρίχνουμε στο κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να σφίξει.
•    Σβήνουμε το μάτι, προσθέτουμε την πραλίνα, λίγο αμαρέτο, ανακατεύουμε και τέλος, ρίχνουμε τα 160 γρ. βούτυρο.
•    Μεταφέρουμε σε μία σακούλα βάκιουμ, το απλώνουμε προσεκτικά, να γίνει μία λεπτή στρώση. Με ταψάκι το βάζουμε για 10΄ στην κατάψυψη.
•    Μόλις κρυώσει, την αφρατεύουμε σε μία μπασίνα με φουέ και την μεταφέρουμε σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής με σγουρή μύτη.

Για το μπισκότο
Υλικά
100 γρ. φεγετίνη
100 γρ. σοκολάτα jivara
Εκτέλεση
•    Σε μία μπασίνα ρίχνουμε τη φεγετίνη και τη σοκολάτα και λιώνουμε σε μπεν μαρί.
•    Ανοίγουμε με πλάστη σε δύο σιλπαντ και το βάζουμε στο τσίλερ να παγώσει.
•    Κόβουμε λωρίδες 15 cm X 2 cm.

Για το καραμελωμένο φουντούκι
Υλικά
100 γρ. ζάχαρη
5 γρ. αλάτι
20 γρ. φουντούκι

Εκτέλεση
•    Βάζουμε σε μια μπασίνα τη ζάχαρη και το αλάτι.
•    Σπάμε τα φουντούκια προσεκτικά στη μέση και τα βράζουμε για 4΄. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε μέσα στην μπασίνα με τη ζάχαρη.
•    Σε ένα κατσαρολάκι με ηλιέλαιο που έχουμε φέρει στους 175οC ρίχνουμε προσεκτικά τα φουντούκια, ανακατεύοντας συνεχώς με προσοχή να μην καούν, μέχρι να καραμελώσουν.
•    Τα βγάζουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα και τα διαχωρίζουμε.
•    Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
 
ΣΤΗΣΙΜΟ ΠΙΑΤΟΥ
Έξτρα υλικά
Raspberries
Μύρτιλλα
Φύτρες
•    Στην τάρτα ρίχνουμε την πανακότα dulcey μέχρι το χείλος και τη βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσει.
•    Αφού παγώσει η πανακότα, με οδηγό ένα στρογγυλό τσέρκι αδειάζουμε το κέντρο της τάρτας από την πανακότα και το γεμίζουμε με την πραλίνα, κάνουμε μικρές ροζέτες γύρω γύρω πάνω στην πανακότα. Ρίχνουμε μερικά καραμελωμένα φουντούκια.
•    Στολίζουμε τη μισή λωρίδα 15 cm X 2 cm και κάνουμε ροζέτες με την πραλίνα.  Καπακώνουμε με τη δεύτερη λωρίδα απαλά για να μην μας βγει η πραλίνα από το πλάι.
•    Τοποθετούμε στο πιάτο την τάρτα και στα δεξιά της τοποθετούμε κατά μήκος το μπισκότο.
•    Βάζουμε μερικές ροζέτες ακόμα και διακοσμούμε με καραμελωμένα φουντούκια και φύτρες.


#MasterchefGR #StarChannelTV