Master Class | Μάγουλα από σαλάχι με πρόβειο βούτυρο τηγανητά νιόκι και κουνουπίδι

Μια συνταγή του Νίκου Θωμά

Υλικά

500 γραμμάρια μάγουλα από σαλάχι

50 γραμμάρια πρόβειο βούτυρο

Χυμό από μισό λεμόνι

 

1 κιλό πατάτες

200 γραμμάρια αλεύρι σεμολίνα

1 κρόκος αυγού

Αλάτι

Πιπέρι

Μοσχοκάρυδο

 

1 κουνουπίδι

1 λίτρο γάλα

100 γραμμάρια βούτυρο

Ελαιόλαδο

Μηλόξιδο

Άνηθος

Σχοινόπρασο

Μωβ κουνουπίδι

Τσίλι

Κάρι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκτέλεση για τα νιόκι :

Βράζουμε τις πατάτες ολόκληρες. Τις ξεφλουδίζουμε, τις σπάμε σε ακανόνιστα κομμάτια και τις στεγνώνουμε στον φούρνο.

Περνάμε από μύλο-πουρέ - αναμειγνύουμε με τον κρόκο και το αλεύρι, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

Γεμίζουμε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και κόβουμε τα νιόκι.

Τηγανίζουμε σε φριτέζα μέχρι να πάρουν χρώμα.

 

Εκτέλεση για το “κους-κους¨ κουνουπιδιού

Ξύνουμε το πάνω μέρος του κουνουπιδιού, ώστε να δημιουργήσουμε ένα τρίμμα από κουνουπίδι. Το μαρινάρουμε με ελαιόλαδο, ξύδι και μυρωδικά.

 

Για κορυφές κουνουπιδιού με κάρυ

Κόβουμε τις κορυφές από το κουνουπίδι. Τις μαρινάρουμε με ελαιόλαδο, αλάτι, κάρυ και ξύδι. Στη συνέχεια τα καίμε με το φλόγιστρο.

 

Εκτέλεση για κρέμα κουνουπίδι

Αχνίζουμε το κουνουπίδι με βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το γάλα και βράζουμε μέχρι να μαγειρευτεί πολύ καλά το κουνουπίδι. Σουρώνουμε και μπλεντάρουμε μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.

Διορθώνουμε με αλάτι, πιπέρι και λεμόνι.

 

Εκτέλεση για το σαλάχι

Σοτάρουμε σε πρόβειο βούτυρο τα μάγουλα από το σαλάχι. Σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε μυρωδικά.

 

Στήσιμο πιάτου

Στη βάση βάζουμε κρέμα κουνουπιδιού από πάνω τα νιόκι. Στην συνέχεια στα κενά προσθέτουμε τα μάγουλα, τέλος το “κους-κους” κουνουπιδιού και από πάνω τρίβουμε το μωβ κουνουπίδι.