Τηγανητό Χταπόδι σε Ελαιόλαδο, Πατατοσαλάτα με Ξυλάγγουρο, Κάπαρη και Κρίταμο και Λεπτομέρειες Μαύρης Ελιάς

Η κουζίνα του πειρατή Μερμελέχα
(τελευταίου πειρατή του Αιγαίου)

Τηγανητό Χταπόδι σε Ελαιόλαδο, Πατατοσαλάτα με Ξυλάγγουρο, Κάπαρη και Κρίταμο και Λεπτομέρειες Μαύρης Ελιάς

Υλικά

  • Χταπόδι (σε χοντρές ροδέλες)
  • 300 γρ. πατάτες
  • 80 γρ. ξυλάγγουρο
  • Κάπαρη
  • 25 γρ. φρέσκο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 10 γρ. ξερό κρεμμύδι (κομμένο σε κυβάκια)
  • Κρίταμο τουρσί (γλυκόξινο)
  • Ελαιόλαδο
  • Ξύδι
  • Θρούμπι
  • 150 γρ. ελιές
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 25 ml ξύδι
  • 4 γρ. άγαρ-άγαρ
  • 50 ml νερό
  • Λίγο θρούμπι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τις πατάτες μας με τη βοήθεια του πίλερ, κόβουμε φλούδες τις οποίες τηγανίζουμε και τις κρατάμε για το σερβίρισμα. Στη συνέχεια, κόβουμε τις πατάτες μας σε κύβους και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 3 λεπτά. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
  2. Καθαρίζουμε το ξυλάγγουρο και το κόβουμε σε πολύ λεπτές ίσιες λωρίδες, τις οποίες αλευρώνουμε και τηγανίζουμε. Όταν είναι έτοιμες, τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι το σερβίρισμα.
  3. Θερμαίνουμε καλά το τηγάνι με ελαιόλαδο και σοτάρουμε το χταπόδι και τις πατάτες σε δυνατή φωτιά.
  4. Κόβουμε το ξερό κρεμμύδι και το ξυλάγγουρο σε κυβάκια και τα προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με την ψιλοκομμένη κάπαρη και το κρίταμο. Σβήνουμε με το ζουμί από το χταπόδι και το ξύδι.
  5. Βάζουμε όλα τα υλικά μας σε μια κατσαρόλα να πάρουν μια βράση.
  6. Τα χτυπάμε στο μπλέντερ, τα περνάμε από το εταμίν και βάζουμε το μείγμα μας στην κατάψυξη μέχρι να στερεοποιηθεί.
  7. Βάζουμε ξανά το μείγμα μας στο μπλέντερ και το χτυπάμε προσθέτοντας νερό και λάδι μέχρι να πάρει την τέλεια υφή. Στη συνέχεια, μεταφέρουμε την κρέμα ελιάς σε μπιμπερό με τη βοήθεια μιας σακούλας ζαχαροπλαστικής.

Σύνθεση Πιάτου

Τοποθετούμε την πατατοσαλάτα μας σε στρογγυλό τσέρκι και διακοσμούμε ελεύθερα με το κρίταμο, τις λωρίδες από το ξυλάγγουρο και τις φλούδες από τις πατάτες μας που έχουμε κρατήσει στην άκρη. Τέλος, διακοσμούμε το πιάτο με βούλες κρέμας μαύρης ελιάς.

No Replies to "Τηγανητό Χταπόδι σε Ελαιόλαδο, Πατατοσαλάτα με Ξυλάγγουρο, Κάπαρη και Κρίταμο και Λεπτομέρειες Μαύρης Ελιάς"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.