Η αληθινή ιστορία πίσω από τον Άγιο Βαλεντίνο

Ποιος ήταν ο προστάτης των ερωτευμένων; Γιατί γιορτάζει στις 14 Φεβρουαρίου

Τι θα επιλέξουν οι ερωτευμένοι να δωρίσουν την ημέρα των ερωτευμένων στο ταίρι τους / Βίντεο open

14 Φεβρουαρίου. Η μέρα που τιμάται η μνήμη του Αγίου Βαλεντίνου... αλλά και που συνηθίζεται να γιορτάζουν οι ερωτευμένοι.

14 Φεβρουαρίου: Η ημερομηνία που τιμώνται παγκοσμίως υποθέσεις... καρδιάς

Γιατί ο Άγιος Βαλεντίνος γιορτάζει στις 14 Φεβρουαρίου

Η ταύτιση του εορτασμού της μνήμης του Αγίου Βαλεντίνου με την Ημέρα των Ερωτευμένων ξεκίνησε από την Αγγλία του ύστερου Μεσαίωνα, έχοντας παγανιστικές και χριστιανικές αναφορές.

Προσκυνητής στον Άγιο Βαλεντίνο σε εκκλησία του Δουβλίνου/ φώτο AP

Ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος

Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Βαλεντίνος υπήρξε ιερωμένος του 3ου αιώνα, ο οποίος απεβίωσε στη Ρώμη στις 14 Φεβρουαρίου 269 μ.Χ. Κατά τον βίο του, δεχόταν να παντρέψει νεαρούς ερωτευμένους, γλιτώνοντας με αυτό τον τρόπο τα αγόρια από τη στρατιωτική θητεία, σε πείσμα των αυτοκρατορικών διαταγών. Ένας άλλος θρύλος λέει ότι, όσο καιρό ο Βαλεντίνος ήταν μέσα στη φυλακή, αρνούμενος να αποκηρύξει την πίστη του, ερωτεύτηκε την τυφλή κόρη του δεσμοφύλακά του, στην οποία μάλιστα έστειλε κι ένα γράμμα με την υπογραφή: Με αγάπη από τον Βαλεντίνο σου.

Η πρώτη γραπτή αναφορά για την ημέρα των Ερωτευμένων

Ο «τρόπος» που γιορτάζεται μέχρι σήμερα η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου υιοθετήθηκε γύρω στον 14ο αιώνα. Την πρώτη γραπτή αναφορά την έχουμε το 1382 στο ποίημα Parlement of Foules του πατέρα της αγγλικής λογοτεχνίας Τζέφρι Τσόσερ. Στο ποίημα, κάθε χρόνο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, τα πουλιά συγκεντρώνονται μπροστά στη θεά της φύσης για να διαλέξουν ερωτικούς συντρόφους. 

Στις αρχές του 17ου αιώνα η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως Γιορτή των Ερωτευμένων θα πρέπει να ήταν αρκετά γνωστή στην Αγγλία, αν λάβουμε υπόψη μας τη σχετική αναφορά στον Άμλετ του Σαίξπηρ και το τραγούδι της Οφέλιας: 

Καλό πρωί! Είναι σύσκοτο. Τον Άγιο Βαλεντίνο γιορτάζω κι ήρθα κόρη εδώ

στο παραθύρι σου να ιδώ ταίρι με σε αν θα γίνω.

Σηκώθη ο νιος και ντύνεται κι ευτύς την πόρτα ανοίγει και μπαίνει μέσα η κορασιά,

που κορασιά δε θα 'ναι πλιά, όταν από κει φύγει.

Αντιδράσεις στον μη Χριστιανικό κόσμο

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου προκαλεί αντιδράσεις στον μη Χριστιανικό κόσμο. Στην Ινδία οι φανατικοί ινδουιστές και μουσουλμάνοι αντιτίθεται στη γιορτή. Τη θεωρούν πολιτιστικό μίασμα και προϊόν της παγκοσμιοποίησης. Στο Πακιστάν, το τοπικό ισλαμικό κόμμα ζητά την κατάργησή της, καθώς, όπως υποστηρίζει, αντιβαίνει τον Ισλαμικό Πολιτισμό. Την ίδια άποψη έχουν και οι συντηρητικοί κύκλοι του θεοκρατικού Ιράν.

Στα τέλη του ’70 καθιερώνεται και στην Ελλάδα ως η ημέρα των ερωτευμένων

Ο ξενόφερτος άγιος άρχισε να μπαίνει για τα καλά στη ζωή των Ελλήνων στα τέλη του ’70. Και όσο τα ανθοπωλεία «παίρνουν φωτιά» εκείνη τη μέρα, εκπρόσωποι της Εκκλησίας προτείνουν οι Έλληνες ερωτευμένοι να τιμούν και να γιορτάζουν αγίους που υπάρχουν στο ορθόδοξο εορτολόγιο. Το 2000 ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ως απάντηση στην εμπορευματοποίηση της αγάπης με την εορτή του Αγίου Βαλεντίνου, κάλεσε τους νέους να τιμούν τον έρωτα και την πίστη στην συντροφικότητα, στα πρόσωπα δύο αγίων που πορεύτηκαν με αγάπη και αλληλοσεβασμό, των Αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλας Αποστόλων και μαρτύρων. Η μνήμη τους τιμάται στις 13 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top