Έθιμα και παραδόσεις των Φώτων: Οι «Μωμόγεροι», τα «Ραγκουτσάρια», οι «Φωταράδες» και η «Καμήλα»

Η γιορτή των Θεοφανείων γιορτάζεται με ιδιαίτερο τρόπο στη χώρα μας

Ο καλός καιρός των Θεοφανείων θα εξασφαλίσει όπως όλα δείχνουν τις ιδανικές συνθήκες για όσους τηρούν τα έθιμα και τις παραδόσεις των Φώτων. Οι «Μωμόγεροι», τα «Ραγκουτσάρια», οι «Φωταράδες» και η καμήλα όπως κάθε χρόνο μας θυμίζουν τις ρίζες μας και θα μας βάζουν στο κλίμα των ημερών.

Τα Φώτα στη χώρα μας συνδέονται άρρηκτα με τον αγιασμό των υδάτων, όμως δεν εξαντλούνται εκεί, καθώς υπάρχουν πάμπολλα τοπικά έθιμα που συμπληρώνουν το εορταστικό σκηνικό.

Οι Πόντιοι στη Βόρεια Ελλάδα έφεραν μαζί τους από την χαμένη τους πατρίδα το σατιρικό έθιμο των Μωμόγερων, το οποίο αναβιώνει κάθε χρόνο τέτοιες μέρες και περιλαμβάνει πολλή μουσική, άφθονο χορό, οργανοπαίκτες, γαμπρούς, χωροφύλακες και διαβόλους που απαγάγουν νύφες και βάζουν τους νοικοκυραίους σε περιπέτειες.

Στην Καστοριά τα χάλκινα πνευστά έχουν την τιμητική τους. Οι κάτοικοι γιορτάζουν τα Ραγκουτσάρια, που αποκαλούνται και πρώτο καρναβάλι του έτους, με στόχο να διώξουν τους καλικάντζαρους φορώντας προβιές ζώων, κουδούνες και κουδουνάκια.

Οι Φωταράδες στο Παλαιόκαστρο Χαλκιδικής εκλέγουν τον βασιλιά τους και χορεύουν στην πλατεία του χωριού γύρω από έναν πάσαλο ντυμένοι με τοπικές φορεσιές και κρατώντας στα χέρια τους ξύλινα σπαθιά.

Το έθιμο της καμήλας που είναι διαδεδομένο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας συμβολίζει την αντοχή του ανθρώπου στις αντιξοότητες της ζωής, προσφέροντας παράλληλα σε όσους συμμετέχουν σ΄αυτό, αλλά και σε εκείνους που το παρακολουθούν αξέχαστα ενσταντανέ.

Τέλος Στην Άρνισσα της Πέλλας οι άνθρωποι γιορτάζουν τα Τζαμαλάρια, χορεύοντας στους δρόμους και σατιρίζοντας με τον δικό τους μοναδικό τρόπο την συζυγική… κρεβατομουρμούρα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top