Η σφαγή του Βataclan: Όταν το Παρίσι παραδόθηκε στο έλεος των τζιχαντιστών

Το χρονικό της «νύχτας τρόμου» στη γαλλική πρωτεύουσα

Δείτε στο βίντεο πώς τίμησαν οι Γάλλοι τα θύματα της σημερινής μέρας

Σήμερα συμπληρώνονται τρία χρόνια από την εφιαλτική νύχτα της 13ης Νοεμβρίου 2015, μιας νύχτας που σημάδεψε και άλλαξε για πάντα την Ευρώπη. 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν, όταν για 23 λεπτά το Παρίσι βρέθηκε στο έλεος των τζιχαντιστών.

Στις 13 Νοεμβρίου του 2015, από τις 21:16 (τοπική ώρα), και για 3 ώρες, οι τρομοκράτες άρχισαν να «χτυπούν» χωρίς έλεος, κυριολεκτικά, κάθε πέντε λεπτά, τους πολίτες της γαλλικής πρωτεύουσας.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν επτά ανεξάρτητες επιθέσεις με 3 εκρήξεις και  6 πυροβολισμούς. Οι εκρήξεις έγιναν κοντά στο Stade de France, ενώ οι πυροβολισμοί αναφέρθηκαν κοντά στην οδό Αλιμπέρ, την οδό de la Fontaine-au-Roi, την οδό de Charonne, την Λεωφόρο de la Republique και το boulevard Pomarche. Αλλά το χειρότερο χτύπημα έμελλε να γίνει στο θέατρο "Βataclan".

Η σφαγή 

Στο θέατρο “Bataclan”, στην Boulevard Voltaire στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού, το αμερικανικό ροκ συγκρότημα “Eagles of Death Metal” έπαιζε για ένα κοινό περίπου 1.500 ατόμων. Περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της συναυλίας, τέσσερις μαυροντυμένοι άνδρες με τουφέκια AK-47 μπήκαν στην αίθουσα. Μάρτυρες άκουσαν τους ένοπλους να φωνάζουν «Αλλάχου Άκμπαρ» λίγο πριν επιτεθούν κατά του πλήθους με πυροβολισμούς και χειροβομβίδες.

Χάος στους δρόμους του Παρισιού τη μοιραία νύχτα της τρομοκρατίας

Το συγκρότημα “Eagles of Death Metal” παίζει ένα τραγούδι, όταν οι πυροβολισμοί ξεκινούν. Οι στιγμές που ακολουθούν αποτυπώνουν το μέγεθος του πανικού. Ο μπασίστας του συγκροτήματος, σκύβει κατευθείαν και τρέχει προς τα παρασκήνια, ενώ το ίδιο μετά από κλάσματα του δευτερολέπτου κάνουν και ο ντράμερ, αλλά και ο κιθαρίστας που βρίσκεται στο κέντρο της σκηνής.

Η επίθεση διήρκεσε περίπου 20 λεπτά. Γύρω στις 22:00, οι δράστες άρχισαν να συλλαμβάνουν ομήρους μεταξύ των θεατών, καθώς η αστυνομία έφτανε έξω από την αίθουσα συναυλιών. Στα χέρια των ενόπλων βρέθηκαν 60 – 100 όμηροι. Τα μέλη του συγκροτήματος μπόρεσαν να διαφύγουν χωρίς τραυματισμούς.

Ένας άνδρας που κατάφερε να βγει ζωντάνος μέσα από το θέατρο, δήλωσε σε δημοσιογράφο ότι οι επιτιθέμενοι ήταν πέντε ή έξι και ορισμένοι από αυτούς αναφέρθηκαν στη δράση της Γαλλίας στη Συρία. Άλλος άνδρας δήλωσε ότι ένας ένοπλος φώναξε: «Αυτό είναι συνέπεια του κακού που κάνει ο Ολάντ στους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο».

Οι διασώστες μεταφέρουν πληγωμένους από το εσωτερικό του θεάτρου

Περίπου στις 00:15, η αστυνομία ξεκίνησε επίθεση στο θέατρο, μετά από αναφορές ότι οι επιτιθέμενοι είχαν αρχίσει να δολοφονούν τους ομήρους. Η κατάσταση ομηρίας έληξε στις 00:58 με τον θάνατο των ενόπλων και την απελευθέρωση των ομήρων.

Τέσσερις επιτιθέμενοι έχασαν τη ζωή τους, τρεις από αυτούς ανατινασσόμενοι με γιλέκα αυτοκτονίας. Ο τέταρτος πυροβολήθηκε από την αστυνομία, και το γιλέκο του ανατινάχθηκε όταν έπεσε.

Πόνος και θάνατος παντού...

Τα μεσάνυχτα της 13ης Νοεμβρίου, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έκλεισε τα σύνορα της Γαλλίας.

Βία χωρίς τέλος

Η φρίκη που έζησαν τα θύματα του Μπατακλάν δεν... «χωράει» στον ανθρώπινο νου. Οι τζιχαντιστές όχι μόνο διψούσαν για αίμα, αλλά δεν «ικανοποιηθήκαν» με το να αφαιρέσουν απλά αθώες ψυχές. Σφάγιασαν με πρωτοφανή σκαιότητα, ξεκοιλιάζοντας τα θύματά τους, ενώ σε πολλά από αυτά έβγαλαν τα μάτια και τεμάχισαν τα γεννητικά τους όργανα.

«Τους έκοψαν τους όρχεις για να τους βάλουν στο στόμα των θυμάτων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της επιτροπής της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, η οποία έχει επιφορτιστεί με την έρευνα για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σκόρπισαν τον τρόμο και το θάνατο τον Νοέμβριο του 2015 στη Γαλλία.

Βάσει αυτής που συντάχθηκε από μαρτυρίες επιζησάντων στο θέατρο Μπατακλάν, πολλά επίσης από τα ανθρώπινα μέλη που είχαν ακρωτηριάσει οι τζιχαντιστές, βρέθηκαν στον δεύτερο όροφο του θεάτρου.

Έναν χρόνο μετά το αιματοκύλισμα στο Μπατακλάν, το θέατρο – πλήρως ανακαινισμένο- υποδέχτηκε τον Στινγκ. Η συναυλία του άρχισε με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα και διήρκησε μιάμιση ώρα. «Η Γαλλία και ο κόσμος όλος θα δουν ότι το Μπατακλάν ξαναζεί», δήλωσε συγκινημένος ο Ζερόμ Λανγκλέ, ο ιδιοκτήτης του θεάτρου.

Λουλούδια και σημειώματα στη μνήμη των θυμάτων

Σήμερα, Τρίτη 13 Νοεμβρίου του 2018 συμπληρώνονται τρία χρόνια από την τραγωδία στο Bataclan. Η Γαλλία τίμησε και φέτος τους νεκρούς της εφιαλτική αυτής νύχτας. Η πορεία ξεκίνησε από το Stade de France, βόρεια του Παρισιού, όπου ανατινάχθηκαν οι τρεις πρώτοι τζιχαντιστές σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και προκαλώντας δεκάδες τραυματισμούς.
 

Η πομπή «ένωσε» στη συνέχεια τους εξωτερικούς χώρους των παρισινών μπαρ και εστιατορίων που τέθηκαν στο στόχαστρο των πυροβολισμών, από τους οποίους 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους: το Carillon και το Petit Cambodge, τη Bonne Biere, το Comptoir Voltaire και την Belle equipe.
 

Η πορεία κατέληξε μπροστά στο Bataclan, την αίθουσα συναυλιών στο 11ο διαμέρισμα, εμβληματικό εκείνης της πολυαίμακτης νύχτας.
 

Πριν από την εναπόθεση μπουκέτων, αναγνώστηκαν τα ονόματα των «90 ζωών που θερίστηκαν σε αυτά τα σημεία» ενώπιον πολλών μελών της κυβέρνησης (Φιλίπ, Καστανέρ, Μπελουμπέ, Γκριβό…), αστυνομικών, διασωστών, θυμάτων, συγγενών θυμάτων και πολλών εκατοντάδων ανωνύμων που συγκεντρώθηκαν σε ατμόσφαιρα βαριάς σιωπής.
 

Στις 14:30 ξεκίνησε αναμνηστική τελετή μπροστά στο δημαρχείο του 11ου διαμερίσματος που διοργάνωσαν οι οργανώσεις των θυμάτων Life for Paris και 13onze.
 

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ήταν είναι παρών στις τελετές. Το 2017 ο Εμανουέλ Μακρόν, που είχε εκλεγεί μερικούς μήνες νωρίτερα και ο προκάτοχός του Φρανσουά Ολάντ είχαν αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων κάνοντας την ίδια διαδρομή.

 

Επιμέλεια: Σοφία Γαλάνη

email: s.galani@star.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top