Η Ρωσία γιορτάζει τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή επανάσταση

Η πτώση του Τσάρου και η ίδρυση της Σοβιετικής Ένωσης

«Εμείς αρχίσαμε αυτό το έργο. Πότε ακριβώς, σε πόσο χρονικό διάστημα, οι προλετάριοι ποιανού έθνους θα αποτελειώσουν το έργο αυτό δεν είναι το ουσιαστικό ζήτημα. Το ουσιαστικό είναι ότι ο πάγος έσπασε, ο δρόμος άνοιξε, ότι ο δρόμος χαράχτηκε».

Με αυτά τα λόγια ο Βλαντιμίρ Λένιν ανακοίνωνε σαν σήμερα το 1917 την Οκτωβριανή Επανάσταση πάνω στα «ερείπια» της τσαρικής Ρωσίας.

Στις 24 Οκτωβρίου (7 Νοεμβρίου με το νέο ημερολόγιο) του 1917 ξέσπασε η λεγόμενη Οκτωβριανή επανάσταση στη Ρωσία κατά την οποία οι Μπολσεβίκοι με επικεφαλής τον Λένιν κατάφεραν να κατακτήσουν την εξουσία. Η νίκη τους επηρέασε καθοριστικά για περίπου 74 χρόνια ολόκληρη τη νεότερη παγκόσμια ιστορία και πλέον έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα της ανθρωπότητας

Ποιός ήταν ο πρωτεργάτης της Οκτωβριανής Επανάστασης

Ο Βλάντιμιρ Ίλιτς Ουλιάνοφ, γνωστός ως Βλάντιμιρ Λένιν, γεννήθηκε το 1870 σε πλούσια οικογένεια και εξελίχθηκε σε θερμό υποστηρικτή της αριστεράς μετά την εκτέλεση του αδερφού του το 1887. Εξορίστηκε στη Σιβηρία το 1895 για τρία χρόνια, λόγω των επαναστατικών του δράσεων στην παράνομη «Ένωση Αγώνα για την Απελευθέρωση της Εργατικής Τάξης».

Επέστρεψε στη Ρωσία το 1905 για την επανάσταση, αλλά εξορίστηκε εκ νέου μετά τη νίκη του Τσάρου. Όταν επέστρεψε για δεύτερη φορά στη Ρωσία το 1917, ήταν για να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου των Κομισάριων. Η Οκτωβριανή Επανάσταση είχε επικρατήσει και οι Μπολσεβίκοι είχαν την εξουσία. 

2 Μπολσεβίκοι απεικονίζονται στη Σιβιρία, όπου ο τσάρος είχε εξορίσει πολιτικούς κρατούμενους(1917)

Οι Μπολσεβίκοι, που οργάνωσε και ίδρυσε ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Λένιν, ήταν μια οργάνωση επαγγελματιών επαναστατών με μια εσωτερική δημοκρατική ιεραρχία καθοδηγούμενη από την αρχή του Δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, και θεωρούσαν τους εαυτούς τους ως την εμπροσθοφυλακή της επαναστατικής εργατικής τάξης (προλεταριάτο) της Ρωσίας.

Μπολσεβίκοι μπαίνουν στην πόλη του St. Petersburg στη Ρωσία κατά το ξέσπασμα της Οκτωβριανής  επανάστασης 

Πριν το 1917, η Ρωσία ήταν μια οπισθοδρομική, ημιφεουδαρχική χώρα. Το 80% των 150 εκατομμυρίων κατοίκων της ζούσε στην ύπαιθρο και ήταν αναλφάβητοι, σε ποσοστό που ξεπερνούσε το 70%. Οι σχέσεις παραγωγής βρισκόντουσαν σε τέτοια καθυστέρηση, ώστε το προϊόν ανά αγρότη έφτανε μόλις το 80.9% του αντίστοιχου προϊόντος στην Αγγλία το 1688, χρονιά που σηματοδοτεί την μεγάλη Βιομηχανική Επανάσταση. Όταν ξέσπασε ο 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος, το κατά κεφαλήν εισόδημα της Ρωσίας ήταν μόλις το 1/10 αυτού των ΗΠΑ.

Αψιμαχίες σε κεντρικό δρόμο του St. Petersburg, στη Ρωσία, όταν οι επαναστάτες «άνοιξαν πυρ» με τα όπλα τους 

Η Οκτωβριανή Επανάσταση, ήταν η νομοτελειακή έκφραση της εκρηκτικής όξυνσης όλων των κοινωνικών αντιθέσεων της τσαρικής Ρωσίας, που την έκαναν αδύνατο κρίκο στο παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό σύστημα που επικρατούσε εκείνη την εποχή. Υπήρξε η πρώτη προσπάθεια περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Για πρώτη φορά στην Ευρώπη υπήρξε η κατάληψη της πολιτικής εξουσίας από την εργατική τάξη μετά την Γαλλική Επανάσταση το 1789. 

Οπλισμένοι Μπολσεβίκοι στη Σιβηρία(1917)

Πώς ο Στάλιν πήρε τα «ηνία» από τον Λένιν και οι ενστάσεις του ηγέτη της Οκτωβριανής Επανάστασης

Ο Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουκασβίλι γεννήθηκε το 1878 σε φτωχή οικογένεια της Γεωργίας. Έγινε γνωστός με το όνομα Στάλιν, που σημαίνει «ατσαλένιος». Το 1903 εντάχθηκε στους Μποσελβίκους, έχοντας εμπνευστεί από τα έργα του Λένιν. Εξορίστηκε εφτά φορές για τη δράση του με το επαναστατικό κίνημα.

Joseph Stalin

Το 1917, μετά την πτώση της προσωρινής κυβέρνησης του Κερένσκι και την επικράτηση του Συμβουλίου των Κομισάριων, έγινε κομισάριος των εθνοτήτων. Το 1922, ο Λένιν του έδωσε περισσότερη εξουσία, διορίζοντάς τον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.  Λίγο καιρό μετά, η σχέση των δύο πολιτικών επιδεινώθηκε και ο Λένιν άρχισε να ασκεί έντονη κριτική στον άνθρωπο που ο ίδιος επέλεξε για Γενικό Γραμματέα.

Από αριστερά οι πρωταγωνιστές της Οκτωβριανής επανάστασης: (επάνω) Tσάρος  Νικόλαος ο 2ος, ο Tρότσκυ, (κάτω) ο Λένιν και ο Στάλιν 

Η μάχη για το δαχτυλίδι μετά τον θάνατο του Λένιν

Μετά το θάνατο του Λένιν το 1924, ξέσπασε διαμάχη μεταξύ των ισχυρότερων μελών για τη διαδοχή του.  Από την μια πλευρά των αντίπαλων στρατοπέδων βρισκόταν ο Ιωσήφ Στάλιν. Στην απέναντι γωνία ήταν ο Λέων Τρότσκι. Το 1933, ο Στάλιν κατάφερε να εξορίσει τον Τρότσκι και να επιβληθεί των υπολοίπων μελών του Κόμματος. Αργότερα με εντολή του, ο Τρότσκι δολοφονήθηκε στη Λατινική Αμερική.

Ρώσοι Κομμουνιστές αφήνουν λουλούδια στον τάφο του Λένιν

Εορτασμοί για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής επανάστασης  στη Μόσχα(2017)

 

Φωτό/Video: AP

Με πληροφορίες από Wikipedia

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top