Η σφαγή στο Γκρίνσμπορο που άφησε άφωνο τον κόσμο! Η Κου Κλουξ Κλαν πίσω από τις δολοφονίες

H ειρηνική διαδήλωση κατά του ρατσισμού πνίγηκε στο αίμα

Η σφαγή της Κουκ Κλουξ Κλαν στο Γκρίνσμπορο

Στις 3 Νοεμβρίου του 1979, μια δολοφονική ρατσιστική επίθεση συγκλόνισε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης  Κου Κλουξ Κλαν δολοφόνησαν εν ψυχρώ πέντε ακτιβιστές που ανήκαν στο Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα και τραυμάτισαν άλλους έντεκα.

Ήταν ένα πρωινό Σαββάτου όταν οι ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν σε μια εργατική γειτονιά του Γκρίνσμπορο της Βόρειας Καρολίνας, στον Νότο της Αμερικής. Ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για τη δράση της Κου Κλουξ Κλαν εναντίον των μαύρων εργατών στην περιοχή.

Η αφίσα της διαδήλωσης

Κι ενώ η διαδήλωση βρισκόταν σε εξέλιξη και οι ακτιβιστές διαμαρτύρονταν ειρηνικά, ξαφνικά ένα κομβόι πλησίασε το πλήθος. Από μέσα βγήκαν με όπλα μέλη της Κου Κλουξ Κλαν και του Αμερικανικού Ναζιστικού Κόμματος και άρχισαν να προκαλούν.

Ακολούθησαν αψιμαχίες με τους ακτιβιστές και τα μέλη των δύο οργανώσεων αρχίζουν να πυροβολούν τους διαδηλωτές αδιακρίτως. Πέντε ακτιβιστές έπεσαν νεκροί. Μια νοσοκόμα, ένας γιατρός, ένας μετανάστης, ένας φοιτητής κι ένας απόφοιτος Θεολογίας. Όλοι τους αγωνιστές και υπερασπιστές των δικαιωμάτων των μαύρων. Η μόνη Αφροαμερικανή ήταν η νοσοκόμα. Άλλοι 11 διαδηλωτές τραυματίζονται.

Μέλη της Κου Κλουξ Κλαν και του Αμερικανικού Ναζιστικού Κόμματος συλλαμβάνονται από τη Αστυνομία

Αν και η τοπική αστυνομία είχε ειδοποιηθεί για ενδεχόμενη ρατσιστική επίθεση εναντίον των διαδηλωτών, την ώρα των πυροβολισμών δεν υπήρχε κανένα όργανο της τάξης. Ακολούθησε δικαστική έρευνα κατά την οποία ο επικεφαλής της αστυνομίας προέβαλε ως δικαιολογία το ότι οι διαδηλωτές ενημέρωσαν την αστυνομία για την συγκέντρωση, αλλά έδωσαν λάθος σημείο συνάντησης.

H έρευνα απέδειξε επίσης την συμμετοχή 40 μελών ρατσιστικής οργάνωσης και του ναζιστικού κόμματος, ενώ επικεφαλής και εμπνευστής της δολοφονικής επίθεσης ήταν ο Έντουαρντ Ντόσον, μέλος της Κουκ Κλουξ Κλαν  και όπως αποκαλύφθηκε, πληροφοριοδότης της αστυνομίας. Έγιναν μόλις 16 συλλήψεις, ενώ στο δικαστήριο, που αποτελούνταν μόνο από λευκούς ενόρκους, οδηγήθηκαν έξι άτομα. Αθωώθηκαν όλοι. Οι συγγενείς των θυμάτων έκαναν αγωγή κατά της οργάνωσης και του κόμματος με αποτέλεσμα να πληρώσουν ως αποζημίωση 350.000 δολάρια.

Τον Νοέμβριο του 2004, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων από τις δολοφονίες, περίπου 700 άνθρωποι διέσχισαν την πόλη. Την ίδια χρονιά δημιουργήθηκε «Επιτροπή για την Αλήθεια και την Συμφιλίωση». Στόχος ήταν να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση. Το δημοτικό συμβούλιο καταψήφισε την έγκριση της Επιτροπής, καθώς ήθελε να αποφύγει να έρθουν στο προσκήνιο παλιά γεγονότα.

Η επιτροπή ωστόσο, έβγαλε πόρισμα σύμφωνα με το οποίο τα μέλη της Κου Κλουξ Κλαν, αλλά και του ναζιστικού κόμματος, μετέβησαν στον χώρο της διαδήλωσης με σκοπό να σκοτώσουν. Αναφέρεται επίσης ότι η αστυνομία ήταν απούσα μετά από ενημέρωση της ρατσιστικής οργάνωσης. Στο πόρισμα σημειώνεται, ακόμα, ότι κάποιοι από τους διαδηλωτές οπλοφορούσαν και ανταπέδωσαν τα πυρά.

Στο νεκροταφείο Μαάλγουντ, στο Γκρίνσμπορο υπάρχει μια μεγάλη επιτύμβια μαρμάρινη πλάκα προς τιμήν των πέντε δολοφονημένων αγωνιστών. «Ζήσε σαν αυτούς, τόλμησε να αγωνιστείς, τόλμησε να νικήσεις!» γράφει κάτω από τα ονόματα των νεκρών. Ένα μήνυμα που ο δήμος του Γκρίνσμπορο, θεώρησε «πολιτικό» και αντέδρασε έντονα στην τοποθέτηση της επιτύμβιας στήλης.

«Ζήσε σαν αυτούς, τόλμησε να αγωνιστείς, τόλμησε να νικήσεις!»

Το 2009 το Δημοτικό Συμβούλιο του Γρίνσμπορο με ψήφισμα εξέφρασε τη λύπη του για τους θανάτους. Στις 15 Αυγούστου 2017, 38 χρόνια μετά, το Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησε συγγνώμη για τη σφαγή…

 

Πηγή: Mixanitoyxronou.gr

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top