Είναι η Παρασκευή και 13 γρουσούζικη μέρα; Όλες οι δεισιδαιμονίες και οι προκαταλήψεις

Εσείς «φτύσατε» τον κόρφο σας;

Γιατί θεωρούν γρουσούζικη την Παρασκευή και 13

Ανήκετε στην κατηγορία εκείνων των ανθρώπων που όταν βλέπουν μαύρη γάτα κάνουν τον σταυρό τους ή όταν σπάσει ένας καθρέφτης θεωρούν πως είναι 7 χρόνια γρουσουζιά;

Αν είστε λοιπόν προληπτικός, καλά θα κάνετε να διαβάσατε το παρακάτω.

Πώς ξεκίνησε

Πολλές θεωρίες ανέφεραν την συγκεκριμένη μέρα ως γρουσούζικη καθώς τις Παρασκευές γίνονταν οι εκτελέσεις κρατουμένων στην αρχαία Ρώμη.

Η ιστορική σημασία της ημερομηνίας

Μπορεί οι λαογράφοι να υποστήριζαν  ότι δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία για την δεισιδαιμονία πριν από το 19ο αιώνα, παρόλα αυτά η συγκεκριμένη  ημερομηνία εδώ και καιρό συνδέεται με γεγονότα τόσο ιστορικά, όσο και θρησκευτικά, σύμφωνα με την Independent.

Μελετητές κι ερευνητές εκτιμούν ότι η ιδρυτική πράξη του μύθου για την Παρασκευή και 13 βρίσκεται στη μεσαιωνική Ευρώπη και συγκεκριμένα την ημερομηνία που ο Πάπας σε συνεννόηση με τον βασιλιά Φίλιππο Δ' της Γαλλίας αποφασίζει να εκδώσει διάταγμα σύλληψης των Ναϊτών Ιπποτών, του μυστικού θρησκευτικού τάγματος που είχε τεράστια οικονομική και πνευματική ακτινοβολία την εποχή των Σταυροφοριών. Το διάταγμα εκδόθηκε Παρασκευή 13 Οκτωβρίου του 1307.

Με αφορμή το παραπάνω, πολλοί συγγραφείς έγραψαν  θεωρίες συνομωσίας  γύρω από τη σύνδεση των Ναϊτών Ιπποτών με τον μασονισμό και το Άγιο Δισκοπότηρο.

Σύμφωνα με τα πιστεύω των καθολικών ο Χριστός σταυρώθηκε  Παρασκευή και 13, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν πως ο Ιούδας έκατσε στην 13η θέση στο τραπέζι του Μυστικού Δείπνου. Τα παραπάνω ήταν αρκετά για να εδραιωθεί η ιδέα του 13 ως άτυχος αριθμός σε δυτικούς πολιτισμούς και για να μην κάθονται 13 άτομα σε ένα τραπέζι.

Τι συμβαίνει σήμερα

Η «Λέσχη των 13» προσπάθησε να καταρρίψει τις θεωρίες και τις προκαταλήψεις που υπάρχουν γύρω από τον συγκεκριμένο αριθμό και συνεδρίασε πρώτη φορά στις 13 Σεπτεμβρίου 1881.

Με αυτή τη λογική λοιπόν, η ομάδα συνεδρίαζε κάθε μήνα στις 13 όπου έσπαζαν καθρέφτες, πετούσαν αλάτι και περνούσαν κάτω από σκάλες. Όλα αυτά τα έκαναν καταγράφοντας τα ενώ σημείωναν τον τρόπο που μπορεί να πέθαιναν τα μέλη.

Καθώς περνούσαν τα χρόνια, η ομάδα άρχισε να μεγαλώνει γιατί είχε κινήσει το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων, φτάνοντας να έχει 400 μέλη, ανάμεσά τους ήταν και πρόεδροι των ΗΠΑ.

Όσοι παρόλ' αυτά, αφού διαβάσατε αυτό το άρθρο, συνεχίζετε να είστε προληπτικοί, «καλά να πάθετε» και καλό υπόλοιπο ημέρας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top