11 Σεπτεμβρίου: Η ημέρα που «πάγωσε» ο πλανήτης - Οι επιθέσεις στις ΗΠΑ

20 χρόνια από το μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα στην Αμερική

H 11η Σεπτεμβρίου 2001, έχει μείνει χαραγμένη στη συλλογική μνήμη, ως η ημέρα που άλλαξε τον κόσμο, καθώς πριν από 20 χρόνια, σημειώθηκε το μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα στην ιστορία των ΗΠΑ (και όχι μόνο).

Οι εικόνες από την ημέρα εκείνη είναι συγκλονιστικές και 17 χρόνια μετά, συνεχίζουν να προκαλούν τρόμο, σοκ και δέος.

 

ΟΙ 19 ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΤΗΣ 11ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Από το τριπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο «σημείο μηδέν» (όπως ονομάστηκε στη συνέχεια) , έχασαν συνολικά την ζωή τους 3.000 άνθρωποι. Οικογένειες ξεκληρίστηκαν, πυροσβέστες και αστυνομικοί έπεσαν στο καθήκον, και αθώες ψυχές θυσιάστηκαν στον βωμό του Οσάμα μπιν Λάντεν, του αρχηγού της Αλ Κάιντα ο οποίος ήταν και ο βασικός ενορχηστρωτής της συντονισμένης επίθεσης.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 τίποτα δεν ήταν πλέον το ίδιο. Η ημερομηνία εκείνη, αποτέλεσε «σταθμό» για τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας, ενώ οι αλλαγές που προκάλεσε σε διεθνές, πολιτικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο, ήταν κομβικές.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΦΡΙΚΗΣ

Οι 19 συνολικά τρομοκράτες πήραν υπό τον έλεγχό τους 4 εμπορικά αεροπλάνα που είχαν απογειωθεί από τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Κάθε ομάδα αεροπειρατών αποτελούταν από 5 άτομα, σε κάθε μια από τις οποίες υπήρχε ένα άτομο που είχε εκπαιδευτεί στην οδήγηση των αεροσκαφών, χωρίς όμως να έχουν πείρα σε αληθινά αεροσκάφη (κάτι που εξηγεί την μετάδοση μηνυμάτων άθελά τους). Εξαίρεση αποτελούσε η ομάδα της πτήσης 93 της United Airlines, όπου η ομάδα των τρομοκρατών αποτελούταν από 4 άτομα, καθώς το πέμπτο μέλος, ο Μοχάμεντ αλ Καχτάνι, δεν είχε εξασφαλίσει την είσοδό του στις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2001, καθώς είχε θεωρηθεί ύποπτος από υπαλλήλους ασφαλείας του αεροδρομίου του Orlando International Airport της Φλόριντα. Οι αεροπειρατές χρησιμοποίησαν μαχαίρια και σπρέι πιπεριού για να επιτεθούν, ενώ απείλησαν (τουλάχιστον σε τρεις περιπτώσεις) πως έχουν παγιδεύσει με βόμβα τα αεροπλάνα. Κάποιοι από αυτούς είχαν εξεταστεί ξεχωριστά στον έλεγχο κατά την επιβίβαση, αλλά δεν είχε προκύψει κάτι σημαντικό.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ

ΠΩΣ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ – ΟΙ ΩΡΕΣ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

  • Η πτήση 11 της American Airlines, ένα Boeing 767-223, απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Logan International Airport της Βοστόνης με 81 επιβάτες στις 7:59 π.μ. τοπική ώρα, με προορισμό το Λος Άντζελες. Η αεροπειρατεία στην πτήση εκδηλώθηκε στις 8:14. Στις 8:27 το αεροπλάνο άλλαξε κατεύθυνση προς το Νότο. Στις 8:46:40 π.μ. τοπική ώρα (15:46:40 ώρα Ελλάδας), η  πτήση 11 της American Airlines συντρίβεται πάνω στον Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου μεταξύ των ορόφων 93 και 99.
  • Η πτήση 175 της United Airlines, ένα Boeing 767-222, απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Logan International Airport της Βοστόνης με 56 επιβάτες στις 8:14 π.μ. τοπική ώρα, με προορισμό το Λος Άντζελες. Στις 8:42 ανέφερε πως έπιασε μια ύποπτη μετάδοση από ένα άλλο αεροπλάνο, το οποίο αποδείχθηκε πως προερχόταν από την πτήση American 11. Η αεροπειρατεία στο αεροπλάνο της United εκδηλώθηκε μεταξύ 8:42 και 8:46 τοπική ώρα. Στις 8:58 το αεροπλάνο απέκτησε πορεία προς τη Νέα Υόρκη. Η πτήση 175 της United Airlines συντρίβεται επάνω στον Νότιο Πύργο στις 9:02:59 π.μ. τοπική ώρα (16:02:59 ώρα Ελλάδας), γεγονός που μεταδόθηκε ζωντανά από τα περισσότερα τηλεοπτικά δίκτυα ανά τον κόσμο, που μόλις είχαν διακόψει το πρόγραμμά τους για να ενημερώσουν για την προηγούμενη πρόσκρουση.
  • Η πτήση 77 της American Airlines, ένα Boeing 757-223, απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Dulles International Airport της Ουάσινγκτον,  με 58 επιβάτες στις 8:20 τοπική ώρα, με κατεύθυνση το Λος Άντζελες. Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε μεταξύ 8:51 και 8:54. Στις 9:37:46 π.μ. τοπική ώρα (16:37:46 ώρα Ελλάδας), η πτήση 77 της American Airlines, πέφτει στο Πεντάγωνο της Αμερικής.
  • O Νότιος Πύργος (ο πρώτος που δέχτηκε την επίθεση) καταρρέει στις 9:59 π.μ (16:59 ώρα Ελλάδας).
  • Η πτήση 93 της United Airlines, ένα Boeing 757-222, απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Liberty International Airport του Νιούαρκ στο Νιου Τζέρσεϊ με 37 επιβάτες στις 8:42 τοπική ώρα (με καθυστέρηση 25 λεπτών), με κατεύθυνση το Σαν Φρανσίσκο. Στις 9:24 οι πιλότοι της πτήσης έλαβαν μήνυμα από το έδαφος να είναι προσεκτικοί καθώς δύο αεροπλάνα είχαν προσκρούσει στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε στις 9:28. Στις 9:32 οι αεροπειρατές ενημέρωσαν τους επιβάτες πως το αεροπλάνο ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά και αφού έκλεισαν τον αυτόματο πιλότο, έστριψαν το αεροπλάνο με κατεύθυνση προς τα ανατολικά. Στις 9:39 οι αεροπειρατές μετέδωσαν μήνυμα προς τους επιβάτες πως επέστρεφαν στο αεροδρόμιο, το οποίο όμως δεν ακούστηκε από αυτούς. Οι επιβάτες πληροφορήθηκαν από τηλεφωνήματα για τις επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Στις 9:57 ξεκίνησε η αντεπίθεση των επιβατών. Στις 9:59, ο Ζιάντ Τζιράχ, που εκτελούσε χρέη πιλότου μετά την αεροπειρατεία, πραγματοποιεί ελιγμούς ανεβοκατεβάζοντας την μύτη του αεροπλάνου για να εμποδίσει τους επιβάτες να εισβάλουν στο πιλοτήριο. Στις 10:02 δίνεται η εντολή στον Τζιράχ να καταρρίψει το αεροσκάφος, καθώς οι επιβάτες είναι έτοιμοι να εισέλθουν στο πιλοτήριο. Στις 10:03:11 π.μ. τοπική ώρα (17:03:11 ώρα Ελλάδας), η πτήση  93 της United Airlines συντρίβεται σε ανοικτή περιοχή στη νοτιοδυτική Πενσυλβάνια.  Όπως ανακοινώθηκε αργότερα, η πτήση αυτή κατευθυνόταν προς την Ουάσινγκτον με πιθανό στόχο το Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών ή τον Λευκό Οίκο, ενώ η αποτυχία των αεροπειρατών να φθάσει το αεροπλάνο στο στόχο του οφείλεται στους επιβάτες της πτήσης που προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους.
  • Ο Βόρειος Πύργος καταρρέει στις 10:28 π.μ. (17:28 ώρα Ελλάδας)

 

*Η διάρκεια από την στιγμή της πρόσκρουσης του πρώτου αεροπλάνου στον Βόρειο Πύργο μέχρι την ολοκλήρωση της επίθεσης με την κατάρρευση του ήταν 102 λεπτά.

O ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Από τις συντονισμένες επιθέσεις, έχασαν την ζωή τους 3.000 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 6.000.

Στον αριθμό αυτό, συμπεριλαμβάνονται και οι 256 επιβάτες των αεροπλάνων, 2.606 όσοι «χάθηκαν» στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και 125 νεκροί στο Πεντάγωνο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ

Η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν απλοί πολίτες, εκτός από τους 343 πυροσβέστες που έπεσαν στο καθήκον, 72 αστυνομικούς, 55 στρατιωτικούς υπαλλήλους συν τους 19 τρομοκράτες.

Μετά τη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ ήταν αυτό που έχασε τους περισσότερους πολίτες, με την πόλη του Hoboker να είναι αυτή με τις μεγαλύτερες απώλειες.

Επίσης, πανω από 90 χώρες θρήνησαν τους νεκρούς τους από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Από τους 125 νεκρούς στο Πεντάγωνο, οι 70 ήταν πολίτες και οι 55 στρατιωτικό προσωπικό.

ΕΠΕΦΤΑΝ ΑΠΟ ΠΥΡΓΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ

20 χρόνια μετά, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις σοκαριστικές εικόνες ανθρώπων που έπεφταν από τους Δίδυμους Πύργους για να σωθούν, και οι οποίες μεταδόθηκαν σε live σύνδεση.

Όσοι δεν έπεσαν από τα παράθυρα, είτε κάηκαν ζωντανοί, είτε σκοτώθηκαν με την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων.

Εβδομάδες μετά την επίθεση, η Ιατροδικαστική υπηρεσία είχε συλλέξει περίπου 10.000  αγνώστου ταυτότητας κόκαλα και ιστούς.

Ακόμα και πέντε χρόνια μετά την επίθεση (το 2006), οι εργάτες που ετοιμάζονταν να κατεδαφίσουν το κτίριο της «Deutsche Bank» (ένα από τα πολλά κτίρια που υπέστησαν ζημιές), ανακάλυπταν ανθρώπινα οστά.

Ο «ΝΕΟΣ ΕΧΘΡΟΣ» ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τη νύχτα της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος George W Bush περιέγραψε τα γεγονότα της ημέρας ως «διαβολικές και απαράδεκτες τρομοκρατικές ενέργειες» δηλώνοντας πως «οι ΗΠΑ είναι «σε πόλεμο με ένα νέο και διαφορετικό είδος εχθρού».

Συνέπειες των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν οι δύο πολεμικές επιθέσεις που ξεκίνησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια σε Αφγανιστάν (7 Οκτωβρίου 2001) και Ιράκ (20 Μαρτίου 2003) αντίστοιχα, στα πλαίσια του Πόλεμου ενάντια στην τρομοκρατία.

Επιμέλεια: Χριστίνα Βεργιώτη

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: ΑSSOCIATED PRESS

BΙΝΤΕΟ: REUTERS

*Το θέμα πρωτοδημοσιεύτηκε στις 11/9/2017

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top