Ποιες «παγίδες» κρύβει φέτος η συμπλήρωση των δηλώσεων - Ειδικοί απαντούν στο star.gr

Τι θα γίνει με το χτίσιμο του αφορολόγητου και τα ανείσπρακτα ενοίκια

Ναρκοπέδιο θα θυμίζει φέτος η συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, η υποβολή των οποίων θα ξεκινήσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Το παραμικρό λάθος μπορεί να κοστίσει ακριβά στους φορολογούμενους.

Όπως είπε στο star.gr ο φοροτεχνικός, Δημήτρης Μπόκαρης, φέτος το έντυπο Ε1 θα έχει δύο βασικές αλλαγές.

Η πρώτη αφορά στις δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα, οι οποίες και θα διαμορφώσουν το ύψος του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους και η δεύτερη τους φιλοξενούμενους.

Τι θα ισχύει για τις ηλεκτρονικές δαπάνες 

Συγκεκριμένα για τις ηλεκτρονικές δαπάνες, φέτος για πρώτη φορά θα ενεργοποιηθούν δύο κωδικοί οι 049 και 050, στους οποίους θα εμφανίζονται οι δαπάνες που έγιναν με πλαστικό χρήμα.

Για φέτος μόνο, επειδή το σύστημα με το πλαστικό χρήμα άργησε να εφαρμοστεί κι ενδεχομένως κάποιοι να μη συμπληρώνουν το όριο για το αφορολόγητο, οι κωδικοί αυτοί δε θα είναι κλειδωμένοι και οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τροποποιήσουν τα στοιχεία προσκομίζοντας και χάρτινες αποδείξεις.

Υπενθυμίζεται ότι το ελάχιστο ποσό των αποδείξεων από ηλεκτρονικές αγορές προκύπτει από το ύψος του εισοδήματός τους σε συνδυασμό με την εξής προοδευτική κλίμακα:

  • 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ
  • 15% για εισόδημα από 10.001 – 30.000 ευρώ
  • 20% για εισόδημα από 30.001 και πάνω.
Μπέρδεμα με τα ανείσπρακτα ενοίκια 

Μεγάλο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν κι όσοι δεν έχουν εισπράξει μέσα στο 2017 τα ενοίκια από τη μίσθωση κατοικιών ή καταστημάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Μπόκαρη, για να μην φορολογηθούν οι ιδιοκτήτες για ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει ποτέ, θα πρέπει απαραίτητα να κάνουν αγωγή στον ενοικιαστή τους και να την προσκομίσουν στη ΔΟΥ στην οποία ανήκουν.

Επίσης, πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί φέτος και με τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι εξαιτίας των τεκμηρίων ίσως βρεθούν να πληρώσουν φόρο, ακόμα κι αν παίρνουν επίδομα ανεργίας.

Αν ο φιλοξενούμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας και δεν έχει κάνει διακοπή επαγγέλματος, τότε θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη, εκτός και αν κάνει διακοπή εργασιών, ακόμα και την παραμονή της ημέρας που θα υποβάλει την φορολογική του δήλωση.

Προσοχή με τα μπλοκάκια 

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας επαγγελματίας δεν κάνει διακοπή εργασιών στα 7.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα αναλογεί 1.500 ευρώ φόρος, συν 1.500 που είναι η προκαταβολή για τον επόμενο χρόνο πάμε στα 3.000 ευρώ και 650 ευρώ που είναι το τέλος επιτηδεύματος. Με λίγα λόγια ένας επαγγελματίας που δεν έχει κάνει διακοπή θα κληθεί να πληρώσει 3.650 ευρώ.

Οι άνεργοι και όσοι έχουν μικρά εισοδήματα δε θα φορολογηθούν, σύμφωνα με το υπουργείο. Όσοι πάλι δούλεψαν για λίγο μέσα στο 2017 με μπλοκάκι και είχαν μέχρι δύο εργοδότες θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών που σημαίνει ότι μέχρι τις 8.500 ευρώ δε θα φορολογηθούν.

Ο κ. Μπόκαρης προειδοποίησε ακόμα ότι λόγω τεκμηρίων ενδέχεται κάποιοι να χάσουν την απαλλαγή πληρωμής του ΕΝΦΙΑ ή και κάποιο κοινωνικό επίδομα. Διευκρίνισε όμως, οτι όλα αυτά είναι σενάρια επί χάρτου, μέχρι να βγουν οι οριστικές οδηγίες από το υπουργείο Οικονομικών που έχουν καθυστερήσει.

Της Ευαγγελίας Ντούρου

Email: entourou@star.gr

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top