Το βρεφικό γάλα φθήνυνε έως και 25% στα Super Market

Όσο η πώληση γινόταν μόνο στο φαρμακείο ακρίβαινε κάθε χρόνο

Μία από τις πρώτες μεταρρυθμίσεις της μνημονιακής εποχής που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και προσφυγές στη Δικαιοσύνη από τον κλάδο των φαρμακοποιών ήταν η πώληση βρεφικού γάλακτος από τα σούπερ μάρκετ.

Κι όμως έφερε αποτελέσματα:  Σήμερα το γάλα της πρώτης βρεφικής ηλικίας είναι κατά 16% φθηνότερο στα σούπερ μάρκετ σε σχέση με τα φαρμακεία. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα η απόκλιση φθάνει στο 25%,  αν και παρότι έπεσε η τιμή παραμένει ακριβό.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΠΕ, την περίοδο 2008-2011, όταν δηλαδή τα φαρμακεία είχαν το μονοπώλιο της διάθεσης του γάλακτος, η τιμή του σημείωσε μέση ετήσια αύξηση σχεδόν 2%.

ΠΤΩΣΗ 26% ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Το ίδιο συνέβη και με τα συμπληρώματα διατροφής. Η έρευνα διαπιστώνει ότι πωλούνται κατά μέσον όρο φθηνότερα κατά 26% στα καταστήματα τροφίμων συγκριτικά με τα φαρμακεία και κατά 11% φθηνότερα από τα ηλεκτρονικά φαρμακεία.

ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ - ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Θετικές ήταν οι συνέπειες και στους φόυρνους σύμφωνα με την έρευνα.

Στον κλάδο της αρτοποιίας καταγράφεται αύξηση της απασχόλησης, μετά την απελευθέρωση του bake off , δηλαδή την πώληση ψωμιού από κατεψυγμένη ζύμη. 

Η αύξηση κυμάνθηκε μεταξύ 5,5% και του 15,7%, τάση, πάντως, που συνδέεται και με την αύξηση των επιχειρήσεων το 2013 και το 2014.

«Βοήθησε με την έννοια όταν υπάρχει ανταγωνισμός και υπάρχουν περισσότερα μαγαζιά δημιουργεί μια καινούργια αγορά. Από εκεί και πέρα οι εποχές είναι δύσκολες κακά τα ψέματα»  δηλώνει στο Star o αρτοποιός  Θεοφάνης Λογοθετίδης.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top