ΥΠΟΙΚ για τα Panama Papers: Βγήκε από την «μαύρη λίστα» ο Παναμάς αλλά παρακολουθείται στενά

Τι υποστηρίζουν πηγές του Υπουργείου για τη μετακίνηση της χώρας και άλλων φορολογικών παραδείσων στη "γκρι λίστα"

ΥΠΟΙΚ για τα Panama Papers και τη «μαύρη λίστα»

Για «εσφαλμένη ανάγνωση του πολιτικού μηνύματος αυτής της απόφασης»  και «ανακριβείς ερμηνείες των πραγματικών γεγονότων» κάνουν λόγο πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή την απόφαση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Οικονομικών & Δημοσιονομικών Θεμάτων της ΕΕ (ECOFIN) της 23/1/18 για την διαγραφή οχτώ χωρών, (μεταξύ των οποίων και ο Παναμάς) από την κατηγορία της Ε.Ε των μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το  πολιτικό μήνυμα είναι ακριβώς το ανάποδο από την ερμηνεία που αναπαράγεται και είναι:  «Η Ευρώπη πλέον ασχολείται ενεργά με το ζήτημα των φορολογικών παραδείσων, πράγμα που είναι πάγια θέση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και που υποστήριζε σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Στόχος των πρωτοβουλιών δεν είναι να εξακολουθούν να υπάρχουν «μαύρες λίστες» με φορολογικούς παραδείσους χωρίς κάποιο αποτέλεσμα, αλλά να πιέζονται οι χώρες αυτές για να συμμορφώνονται και να συνεργάζονται σε θέματα φορολογικής δικαιοδοσίας. Και η απόφαση για ενισχυμένη παρακολούθηση, εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς τον στόχο».

Στο δημόσια αναρτημένο κείμενο των αποτελεσμάτων της συνεδρίασης του Συμβουλίου Οικονομικών & Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN) της 23/1/18 αναφέρεται συγκεκριμένα:   “Tο Συμβούλιο διέγραψε 8 περιοχές από τον κατάλογο της ΕΕ με τις μη συνεργάσιμες περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας, σε συνέχεια των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν σε υψηλό πολιτικό επίπεδο για να αντιμετωπισθούν οι ανησυχίες της ΕΕ. Τα Μπαρμπάντος, η Γρενάδα, η Δημοκρατία της Κορέας, η Ειδική Διοικητική Περιοχή Μακάο, η Μογγολία, o Παναμάς, η Τυνησία και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταφέρθηκαν σε ξεχωριστή κατηγορία περιοχών υπό στενή παρακολούθηση”.

Διαβάστε επίσης: Εκτός λίστας φορολογικών παραδείσων ο Παναμάς με ψήφο και της Ελλάδας – Έντονες αντιδράσεις από αντιπολίτευση

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες χώρες:

· Έχουν αναλάβει δεσμεύσεις, σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, να τροποποιήσουν τα επιβλαβή φορολογικά καθεστώτα τους και οφείλουν μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να υλοποιήσουν συστάσεις της Ε.Ε.

- Παρακολουθούνται προσεκτικά και συστηματικά σε όλη την διάρκεια του έτους από την ομάδα "Κώδικας Δεοντολογίας" με την υποστήριξη της ΓΓ του Συμβουλίου και την τεχνική βοήθεια της Ε.Ε., ώστε να αξιολογείται η ουσιαστική συμμόρφωσή τους.

Ειδικά στην περίπτωση της χώρας του Παναμά η οποία μέχρι και την συνεδρίαση Ecofin της 5/12/171 βρισκόταν στην επονομαζόμενη μαύρη λίστα:

- Κρίθηκε από την Ε.Ε. ότι με την τρίτη επιστολή της (4/1/18) μπορεί να μετακινηθεί στην επονομαζόμενη γκρι λίστα και

- Θα κριθεί οριστικά, βάσει χρονοδιαγράμματος, μέχρι την προθεσμία της 31.12.18.

- Εάν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση βάσει των δεσμεύσεων τις οποίες έχει αναλάβει, τότε θα ξαναμπεί στην μαύρη λίστα.

Οι πηγές του ΥΠΟΙΚ καταλήγουν ότι επί της διαδικασίας και τα 28 κράτη μέλη  συμφώνησαν στην παραπάνω διαδικασία, σε όλα τα στάδια εργασιών τα οποία προηγήθηκαν της συνεδρίασης του Ecofin της 23ης Ιανουαρίου στην οποία δεν έλαβε χώρα καμία ψηφοφορία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top