Τέλος στα εικονικά διαζύγια για φορολογικούς λόγους

Το ζευγάρι θα υποβάλλει ξεχωριστή δήλωση

Φρένο στην "έκρηξη" των εικονικών διαζυγίων για φορολογικούς λόγους μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πλέον τα ζευγάρια θα μπορούν να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις και  να εκδίδονται χωριστά εκκαθαριστικά σημειώματα.

Διαβάστε επίσης:

Απόφαση-σταθμός: Το ΣτΕ… «χωρίζει» φορολογικά τα ζευγάρια

 «Είχαμε σκεφτεί με τον σύζυγό μου το "λευκό" διαζύγιο με τόσες φορολογικές υποχρεώσεις που τρέχουν και να γλιτώσουμε και το σπίτι μας. Δηλαδή τώρα με την απόφαση αυτή λύνεται ένα σημαντικό πρόβλημα»  δηλώνει στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star η ιδιωτική υπάλληλος Αγγελική Καζαντζή.    

Όλο και περισσότερα  ζευγάρια καταφεύγουν στο διαζύγιο για να γλιτώσουν τις επιπτώσεις απο τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και τώρα η απόφαση του ΣτΕ δίνει τη λύση:  Χωριστές φορολογικές δηλώσεις.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

«Δίνεται η λύση ακόμα και για τις κατασχέσεις ο καθένας να μπορεί να αναλάβει το βάρος που του αναλογεί και να μην προσχωρούν όπως γίνεται τώρα ακόμα και σε εικονικά διαζύγια»  τονίζει ο  Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Παναγιώτης Πετρόπουλος.

Η υποβολή κοινής δήλωσης των συζύγων μπορεί μεν να διευκολύνει το Δημόσιο ως προς τη φορολογία των εγγάμων, αλλά το εισόδημα των συζύγων μπορεί να προκύπτει απο το άθροισμα των αυτοτελών δηλώσεων , όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση του ΣτΕ.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΕΝΑ ΣΥΖΥΓΟ ΑΝ Ο ΑΛΛΟΣ ΧΡΩΣΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Η απόφαση λύνει σημαντικά προβλήματα ενός ζευγαριού όπως για παράδειγμα την έκδοση φορολογικής ενημερότητας ενός εκ των συζύγων. Στο Ανώτατο Δικαστήριο είχε προσφύγει φορολογούμενος που πριν δυο χρόνια είχε ζητήσει απο την Εφορία να εκδίδεται χωριστό εκκαθαριστικό για εκείνον και χωριστό για τη σύζυγό του και φυσικά χωριστά να προσδιορίζονται τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης.

 «Ειναι συνταγματικό δικαίωμα ο κάθε φορολογούμενος να ειναι υπεύθυνος για την περιουσία που του αναλογεί και φυσικά τα χρήματα που καλείται να πληρώσει»  δηλώνει στο Star ο λογιστής – φοροτεχνικός Δημήτρης Μπογράκος.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top