Στα 15 χρόνια η παραγραφή για δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα

Η ερμηνεία απόφασης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από τη φορολογική διοίκηση

Στα 15 χρόνια η παραγραφή για εκπρόθεσμες δηλώσεις

Στα 15 χρόνια επεκτείνει την παραγραφή των φορολογικών δηλώσεων η φορολογική διοίκηση για τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί εκπρόθεσμα.

Βασιζόμενη σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εξισώνει  νομικά την εκπρόθεσμη υποβολή με τη μη υποβολή της δήλωσης και έτσι ακόμη και για μια ημέρα να χάσει ένας φορολογούμενος την προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης, τότε η προθεσμία για την παραγραφή της φορολογικής του υπόθεσης επεκτείνεται αυτόματα από τα 5 στα 15 έτη.

Οι φορολογούμενοι με τις ενδικοφανείς προσφυγές τους ζήτησαν από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών να διαγραφούν πρόστιμα τα οποία τους είχαν επιβληθεί για φορολογικές παραβάσεις παρά το γεγονός ότι είχαν υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογικές δηλώσεις.

Οι φορολογούμενοι επικαλέστηκαν το 5ετές όριο παραγραφής που ισχύει για τις φορολογικές υποθέσεις ενώ η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών επικαλέστηκε την 15ετή παραγραφή στις περιπτώσεις που δεν έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση. 

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι σχετικές αποφάσεις της φορολογικής διοίκησης αμφισβητούνται και φορολογούμενοι έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια προκειμένου να τις ανατρέψουν.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top