Αύξηση 20% στα όρια εισοδήματος για να ενταχθούν περισσότεροι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο

Ποιους αφορά και πού διαμορφώνονται τα όρια εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας

Αύξηση 20% στα όρια εισοδήματος στο Κοινωνικό Τιμολόγιο

Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ηλεκτρικής ενέργειας με την αύξηση τουλάχιστον κατά 20% των εισοδηματικών ορίων υπαγωγής σε αυτό για τις πολύτεκνες οικογένειες και τα νοικοκυριά με πολυάριθμα μέλη, που ενέκρινε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Με την ίδια απόφαση λαμβάνονται μέτρα πρόληψης πιθανής κατάχρησης του ΚΟΤ από εύπορους καταναλωτές με την εισαγωγή και περιουσιακών κριτηρίων πέρα από τα εισοδηματικά ενώ καταργείται η απένταξη των καταναλωτών που υπερβαίνουν τη μέγιστη κατανάλωση μέχρι 10%.

 Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας , η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στο νέο ΚΟΤ θα ανοίξει στις 15 Φεβρουαρίου.

Οι αιτήσεις θα κατατίθενται στο νέο σύστημα που είχε ενεργοποιηθεί για το κοινωνικό μέρισμα και το οποίο θα τηρείται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης και θα υπάρξει μεταβατική περίοδος μέχρι την 30η Απριλίου, κατά την οποία όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν το χρόνο να υποβάλουν τη νέα αίτηση ένταξης, με βάσει τα νέα στοιχεία, ακόμα κι αν υπάγονται ήδη στο ΚΟΤ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΥΠΕΝ:

Με το νέο σύστημα προβλέπονται εκπτώσεις έως και 70% για όσους έχουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα, (ποσοστό υπερδιπλάσιο εκείνου που ίσχυε με το προηγούμενο σύστημα) και καθιερώνονται δύο κατηγορίες ΚΟΤ:

 -Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται όσοι πληρούν τα κριτήρια λήψης Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Αυτοί θα έχουν έκπτωση στην τιμή του ρεύματος (ανταγωνιστικό τιμολόγιο) 75 ευρώ/MWh και απαλλαγή από χρεώσεις χρήσης δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και διανομής (ΑΔΜΗΕ). Στο σύνολο του τιμολογίου εκτιμάται ότι η έκπτωση φτάνει το 70%.

-Στη δεύτερη κατηγορία υπάγονται όσοι πληρούν κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα που ορίστηκαν για τη λήψη κοινωνικού μερίσματος. Σε αυτή την περίπτωση η έκπτωση στην τιμή του ρεύματος είναι 45 ευρώ/MWh, με αποτέλεσμα στο σύνολο του τιμολογίου η έκπτωση να διαμορφώνεται περί το 35%.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για τη δεύτερη κατηγορία διαμορφώνονται ως εξής:

1 άτομο : 9.000 ευρώ

μονογονεϊκή + 1 ανήλικος ή 2 ενήλικοι: 13.500 ευρώ

μονογονεϊκή + 2 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 1 ανήλικος :15.750 ευρώ

μονογονεϊκή + 3 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 2 ανήλικοι ή 3 ενήλικοι: 18.000 ευρώ

μονογονεϊκή + 4 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 3 ανήλικοι ή 3 ενήλικοί + 1 ανήλικος: 24.750 ευρώ

μονογονεϊκή + 5 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 4 ανήλικοι ή 3 ενήλικοί + 2 ανήλικοι ή 4 ενήλικοι: 27.000 ευρώ

Επίσης, η συνολική φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, όριο που προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000.

 Στην πρώτη κατηγορία, (κριτήρια λήψης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης), ισχύουν τα εξής:

-Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

-Η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ.

-Το συνολικό ύψος εισοδήματος, έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα παρακάτω ποσά:

-1 άτομο:1.200 ευρώ

-μονογονεϊκή + 1 ανήλικος ή 2 ενήλικοι:1.800 ευρώ

-μονογονεϊκή + 2 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 1 ανήλικος:2.100 ευρώ

-μονογονεϊκή + 3 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 2 ανήλικοι ή 3 ενήλικοι: 2.400 ευρώ

-μονογονεϊκή + 4 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 3 ανήλικοι ή 3 ενήλικοι + 1 ανήλικος: 2.700 ευρώ

-μονογονεϊκή + 5 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 4 ανήλικοι ή 3 ενήλικοι + 2 ανήλικοι ή 4 ενήλικοι: 3.000 ευρώ

Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τις αλλαγές που εισάγονται αντιμετωπίζονται περιπτώσεις καταχρηστικής υπαγωγής στο ΚΟΤ, ώστε να βελτιωθεί η στόχευση του συστήματος και να εξοικονομηθούν πόροι για τη χρηματοδότηση των μεγαλύτερων ελαφρύνσεων προς τους πλέον ευάλωτους καταναλωτές. 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top