Απάτη- μαμούθ με λαθραία ρούχα από κύκλωμα με πολλά «πλοκάμια»

Έπεσαν στη τσιμπίδα του ΣΔΟΕ τα μέλη του – Πάνω από 5.000 κοντέινερς οι παράνομες εισαγωγές!

Πάνω από 1.500 κοντέινερς με λαθραία ρούχα, παπούτσια και εσώρουχα, υπολογίζεται ότι διακίνησε μόνο στη διάρκεια του 2017, το κύκλωμα που έπεσε στα χέρια του ΣΔΟΕ, όπως μετέδωσε ο οικονομικός συντάκτης Γιώργος Παππούς στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star με την Πόπη Τσαπανίδου.
 

Χαρακτηριστικό είναι ότι όσο ξετυλίγεται το κουβάρι, τόσο διευρύνεται ο αριθμός των εμπλεκόμενων και είναι ενδεικτικό ότι τα πρώτα στοιχεία για τη διετία 2014- 2016 ανεβάζουν τον αριθμό των παράνομων εισαγωγών σε τουλάχιστον 5.000 κοντέινερς!

Το κόλπο γνωστό και «πατάει» πάνω στην ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία. Τα εμπορεύματα έρχονται από την Κίνα, καταβάλλονται μόνοι οι προβλεπόμενοι δασμοί, ενώ η πληρωμή για τον αναλογούντα ΦΠΑ αναστέλλεται καθώς τα εμπορεύματα βάσει παραστατικών θα εξαχθούν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ιταλία εν προκειμένω.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι μεγάλο μέρος αυτών των εμπορευμάτων τελικά διοχετευόταν στην ελληνική αγορά- κυρίως παζάρια και λαϊκές αγορές- όπως και σε άλλες γειτονικές χώρες (π.χ. Βουλγαρία), φυσικά χωρίς το παραμικρό φορολογικό στοιχείο. Μόνο από τα 49 κοντέινερς που κατασχέθηκαν, υπολογίζεται ότι ο ΦΠΑ που έχασε το Δημόσιο ξεπερνά τα 6 εκατ. ευρώ.

Τα πρώτα ευρήματα έχουν οδηγήσει σε 9 επιχειρήσεις με ελληνικό ΑΦΜ, αλλά και σε 17 ιταλικές, που φέρονται ως αποδέκτες των εμπορευμάτων. Ήδη έχουν γίνει 6 συλλήψεις- μεταξύ των οποίων 2 εκτελωνιστές- ενώ υπάρχουν 9 κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας, της απάτης, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της παράβασης των διατάξεων περί αθέμιτου ανταγωνισμού, της παράβασης των διατάξεων του Τελωνειακού Κώδικα.

Tο Σώμα βρίσκεται, επίσης, μπροστά σε ένα ακόμα φαινόμενο, που παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Επιχειρήσεις με χρέη κάνουν διακοπή εργασιών κι εν συνεχεία με πρόσωπα- βιτρίνες ξαναστήνουν νέες επιχειρήσεις στον ίδιο χώρο- κυρίως με τη μορφή μονοπρόσωπης ΙΚΕ- κι ενώ εκπληρώνουν κανονικά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις π.χ. εκδίδουν αποδείξεις, δεν αποδίδουν ούτε φόρο εισοδήματος, ούτε ασφαλιστικές εισφορές, ούτε ΦΠΑ. Σε μια και μόνο περίπτωση τέτοιας επιχείρησης, δεν είχε αποδοθεί ΦΠΑ 285.000 ευρώ και οι ελεγκτές κατάσχεσαν επί τόπου 70.000 ευρώ.

 

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top