Aπόλυτη επικράτηση της part time απασχόλησης με μισθούς 200-300 ευρώ

Οι κλάδοι που "βασιλεύει" η part time εργασία

Πλήρης είναι πλέον η επικράτηση της part time απασχόλησης με μισθούς 200- 300 ευρώ.  Τα πτυχία και οι δεξιότητες φαίνεται ότι παίζουν μικρό ρόλο στην Ελλάδα της κρίσης όπου τα ποσοστά της ανεργίας παραμένουν ιλιγγιώδη.

Μετά το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου που χάθηκαν συνολικά 137.0641 θέσεις εργασίας,  τον Δεκέμβριο το ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων ήταν θετικό κατά 15.315 νέες θέσεις εργασίας, όμως στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν θέσεις part time με 200-300 ευρώ.

«Οι ώρες εδώ είναι λίγες και  part time, όμως θεωρώ ότι είμαι τυχερή που είμαι στο συγκεκριμένο μαγαζί. Οι συνομήλικοί μου παίρνουν μισθό γύρω στα 300 με 350 ευρώ και πολλά λέω» δηλώνει η Παναγιώτα Μπεχράκη,  εργαζόμενη σε σουβλατζίδικο στον Πειραιά part time και  τελειόφοιτη Ιστορίας, στο ρεπορτάζ της Κατερίνας Παναγοπούλου.

 Όπως   προσθέτει, «τελειώνουμε,  παίρνουμε το πτυχίο μας και  δεν μπορούμε να βρούμε δουλειά. Δεν μπορώ να κάθομαι και να μην κάνω κάτι. Σίγουρα δεν είναι η δουλειά των ονείρων μου, αλλά από το να μην κάνω τίποτα…».  

ΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΠΟΥ "ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ" Η PART TIME ΕΡΓΑΣΙΑ

Η εστίαση είναι ο κλάδος όπου κυριαρχεί η part time εργασία. Στην ίδια λίστα:

-Εμπορικά καταστήματα

-Σούπερ μάρκετ

-Καθαριότητα

-Σεκιούριτι.

Μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες προσλαμβάνουν ως επί το πλείστον εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

«Φαίνεται να παγιώνεται μία υποχώρηση των θέσεων της πλήρους απασχόλησης και να αυξάνονται σταθερά οι θέσεις μερικής και εκ περιτροπής. Τα ποσοστά τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν παγιωθεί στο 45% για την πλήρη απασχόληση» επισημαίνει στο Star o  Γιώργος Αργείτης, Διευθυντής του  Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ και Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύμφωνα με την «Εργάνη»,  τον Δεκέμβριο οι νέες προσλήψεις ήταν σε ποσοστό 42,61% πλήρους απασχόλησης και 57,39% μερικής και εκ περιτροπής.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Αργείτης για το τι σημαίνει αυτό μισθολογικά, «αν πάρουμε την μέση αμοιβή αυτών που εργάζονται με μερική απασχόληση, κυμαίνεται γύρω στα 380 ευρώ. Αν βρούμε το ποσοστό της μείωσή της με την αντίστοιχη αμοιβή του 2009 είναι 27%- 28% χαμηλότερο».  

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top