Έσοδα με… τρικ: Πως «φούσκωσαν» τις εισφορές των επαγγελματιών

Πληρώνουν μέχρι σήμερα εισφορές με βάση τα εισοδήματα του 2015

Πως «φούσκωσαν» τις εισφορές των επαγγελματιών

Εισφορές με καπέλο για εισοδήματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα εξακολουθούν να πληρώνουν δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες με ένα ακόμη… τρικ του ΕΦΚΑ!

Οι ασφαλισμένοι αυτοί πληρώνουν μέχρι σήμερα εισφορές με βάση τα εισοδήματα που δήλωσαν το 2015 ενώ κανονικά οι εισφορές τους για το 2017 θα έπρεπε να είχαν υπολογισθεί με βάση τα εισοδήματα των φορολογικών δηλώσεων του 2016 τα οποία ήταν σημαντικά χαμηλότερα, κατά 20%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι αμέσως μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων θα προχωρούσε στον επανυπολογισμό των εισφορών με βάση τα νέα εισοδήματα και στον συμψηφισμό τους για την επιστροφή των διαφορών στους ασφαλισμένους.

Ωστόσο μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει γίνει με αποτέλεσμα επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες να επιβαρύνονται με έξτρα εισφορές που οδηγούν πολλούς από αυτούς σε απόγνωση και σε οικονομικό αδιέξοδο. Μάλιστα το επιπλέον αυτό κόστος στερεί από τους επαγγελματίες πολύτιμη ρευστότητα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα εισοδήματα που απέκτησαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες το 2016 και εμφανίσθηκαν στις δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2017 ήταν μειωμένα κατά 20% ή περίπου κατά 900 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2015. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι είναι όσοι δήλωναν το 2015 εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ, πολλοί από τους οποίους και λόγω της κρίσης είδαν τα εισοδήματά τους να πέφτουν ακόμη και κάτω από τις 30.000 το 2016.

Ωστόσο αυτοί και δεκάδες χιλιάδες άλλοι είναι ακόμη αναγκασμένοι να πληρώνουν εισφορές στον ΕΦΚΑ με βάση τα υψηλότερα εισοδήματα του 2015.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top