Μπάχαλο με τις πλαστικές σακούλες – Σε ποιες περιπτώσεις δεν χρεώνονται

Ουσιαστική πρεμιέρα από σήμερα για το μέτρο

Από σήμερα κάνει ουσιαστικά πρεμιέρα το μέτρο με τη χρέωση στις πλαστικές σακούλες, το οποίο τέθηκε σε ισχύ από την 1/1/2018.
 
Ήδη χθες επικράτησε ένα μπάχαλο σε φούρνους αλλά και καφετέριες καθώς πολλοί πολίτες αλλά και καταστηματάρχες δεν ήταν κατάλληλα ενημερωμένοι.
 
 
Υπενθυμίζεται ότι η πλαστική σακούλα επιβαρύνεται πλέον με 4 λεπτά του ευρώ έκαστη (μαζί με τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας), ενώ από 1/1/2019 το περιβαλλοντικό τέλος θα φτάσει τα 9 λεπτά (μαζί με τον ΦΠΑ).
 
Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες πρέπει να αναγράφουν σε εμφανές σημείο ότι οι λεπτές πλαστικές σακούλες υπόκεινται σε περιβαλλοντικό τέλος και να διαθέτουν σε εμφανές σημείο προς τον καταναλωτή πλαστικές σακούλες μεταφοράς ή άλλες τσάντες πολλαπλών χρήσεων. Τα πρόστιμα για όσους δεν χρεώνουν τις πλαστικές σακούλες μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 2.000 ευρώ.
 
Ποιες σακούλες δεν χρεώνονται
 
Κάποιες πλαστικές σακούλες δεν θα χρεώνονται ούτε με την εφαρμογή του μέτρου.
 
Ειδικότερα, εξαιρούνται:
 
Οι σακούλες που διατίθενται σε περίπτερα και λαϊκές αγορές (υπαίθριο εμπόριο)
 
Οι σακούλες με πάχος μικρότερο των 15 μικρόμετρων στην περίπτωση που απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύμα (χύδην) τροφίμων
 
Οι βιοαποδομήσιμες / λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top