«Κούρεμα» έως 90% σε «κόκκινα» δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις – Ποιοι είναι οι τυχεροί της υπόθεσης

«Οι τράπεζες υιοθετούν τη στάση των funds, ήτοι εισπράξεις με κάθε κόστος»

«Κούρεμα» έως 90% σε «κόκκινα» δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις

«Γη και ύδωρ» σε… βαθιά «κόκκινους» οφειλέτες δανείων χωρίς εξασφαλίσεις -καταναλωτικά και κάρτες- υπόσχονται το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες.

Η μικρή πιθανότητα ανάκτησης που εμφανίζει σημαντικό μέρος του επίμαχου χαρτοφυλακίου μιας και έχει σταματήσει να εξυπηρετείται επί μακρόν, σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις για δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε βάθος διετίας, που όμως, δεν θα πρέπει να βασίζεται σε διαγραφές, αναγκάζει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προτείνουν γενναία «κουρέματα» της τάξεως ακόμη και άνω του 90%.

«Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι τράπεζες υιοθετούν τη στάση των funds, ήτοι εισπράξεις με κάθε κόστος», σημειώνουν χαρακτηριστικά στελέχη του κλάδου, παραπέμποντας σε παλαιότερα δημοσιεύματα. Βάσει αυτού εντός των ιδρυμάτων λειτουργούν ειδικά τμήματα, μοναδικός σκοπός των οποίων είναι το μαζικό «κούρεμα» καταναλωτικών δανείων και καρτών.

«Οι δανειολήπτες με ανεξασφάλιστα δάνεια (κυρίως κάρτες) τείνουν να εξελιχθούν στους… τυχερούς της υπόθεσης» τονίζουν από την πλευρά τους νομικές πηγές, εξηγώντας πως οι τράπεζες στην προσπάθειά τους να κερδίσουν περισσότερα σε σχέση είτε με την πώληση των επίμαχων δανείων σε funds είτε με την εκκίνηση όλων των ενεργειών, που προβλέπει ο νόμος (μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης), αντιπροτείνουν την εξαγορά των οφειλών σε πολύ χαμηλές αξίες.

«Χαρακτηριστικές περιπτώσεις οφειλών από κάρτες, ύψους 25.000 ευρώ, εξαγοράστηκαν με 1.056 ευρώ, ενώ οφειλή 65.000 ευρώ σε καταναλωτικό δάνειο εξαγοράστηκε με μόλις 5.300 ευρώ και σε τρεις άτοκες δόσεις» τονίζουν νομικές πηγές.

Στον αντίποδα, το haircut δεν προβλέπεται να είναι δωρεάν για τους οφειλέτες με δάνεια που φέρουν εξασφαλίσεις με αποτέλεσμα για να εξασφαλίσει κανείς σημαντικό «κούρεμα» πρέπει κάτι να δώσει. Για παράδειγμα ένα 10% από την επιχείρησή του ή τα κλειδιά του ακινήτου...

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top