Σαρωτικές αλλαγές από ΔΕΗ: Έρχονται μηνιαίοι λογαριασμοί – Σύντομα τέλος και το «έναντι»

Σαρωτικές αλλαγές από ΔΕΗ: Έρχονται μηνιαίοι λογαριασμοί – Σύντομα τέλος και το «έναντι»

Σαρωτικές αλλαγές στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Μηνιαίους λογαριασμούς για τους καταναλωτές που πληρώνουν ηλεκτρονικά θα εκδίδει σύντομα η ΔΕΗ.

Αυτό ανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης, σε ομιλία του στην οποία χαρακτήρισε ανέφικτο και αχρείαστο το στόχο του μνημονίου για μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 50% και έκανε λόγο για στρεβλώσεις της αγοράς που πρέπει να αρθούν.

Όπως είπε μιλώντας στο συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2017» του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), οι καταναλωτές που πληρώνουν ηλεκτρονικά τώρα είναι 850.000, ενώ το 2018 προβλέπεται να είναι 2 εκατομμύρια.

«Η ΔEΗ θα ακολουθήσει την πρακτική των ανεξάρτητων προμηθευτών», είπε ανακοινώνοντας και τη βελτίωση κι άλλων λειτουργιών της εταιρίας.

Επενδύσεις 900 εκατ. ευρώ από την πώληση λιγνιτικών μονάδων

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για την πώληση λιγνιτικών μονάδων που είναι σε εξέλιξη, ο πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε ότι το τίμημα που θα εισπράξει η επιχείρηση θα επιτρέψει τη στροφή σε άλλες επενδύσεις, στρατηγικής σημασίας και πιο αποδοτικές όπως οι ανανεώσιμες πηγές. 

«Με την πώληση των μονάδων θα γίνει επένδυση ύψους 800-900 εκατ. ευρώ στη Φλώρινα, στα ορυχεία και την κατασκευή της δεύτερης μονάδας, που δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει από τη ΔΕΗ» ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης.

Παράλληλα εκτίμησε πως ο στόχος για περιορισμό του μεριδίου στο 50% ως το 2020 είναι ανέφικτος, αλλά και αχρείαστος. Όπως είπε, μόνο το 3,5% των καταναλωτών έχουν μετακινηθεί από τη ΔΕΗ (σε επίπεδο όγκου το μερίδιο της ΔΕΗ είναι 83,5%) και για να επιτευχθεί ο στόχος πρέπει να φύγουν 4,5 εκατ. ρολόγια από τη ΔΕΗ στους εναλλακτικούς παρόχους. «Δεν έχω δει κανένα επιχειρηματικό πλάνο γι' αυτό», είπε ο κ. Παναγιωτάκης.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ζήτησε επίσης το κόστος του Κοινωνικού Τιμολογίου να καταβάλλεται από τον προϋπολογισμό και όχι από τους προμηθευτές. 

Άσκησε εξάλλου κριτική στον τρόπο λειτουργίας του δικτύου διανομής (η σημερινή κατάσταση, όπως είπε, δεν είναι αποδεκτή και πρέπει να αλλάξει), ενώ ανήγγειλε παρεμβάσεις για τη δημιουργία «έξυπνου νησιού» με αυξημένη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Τέλος για το δίκτυο διανομής προανήγγειλε πρωτοβουλίες για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, κάτι το οποίο θα βάλει τέλος και στους «έναντι» λογαριασμούς αφού θα είναι άμεση και ακριβής η καταχώρηση της κατανάλωσης.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top