Οι δύο λίστες φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και παραβάσεων των δις ευρώ - Το κοινό σημείο και η μόνη διαφορά

Κατατέθηκαν στη Βουλή μαζί με τον Προϋπολογισμό

Οι δύο λίστες φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και παραβάσεων

Δύο λίστες, οι οποίες εμπεριέχουν μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, πλήθος εικονικών τιμολογίων, αλλά και τα «λουκέτα» που μπήκαν το περσινό καλοκαίρι λόγω μη έκδοσης αποδείξεων, κατατέθηκαν στη Βουλή μαζί με τον Προϋπολογισμό.

Το κοινό σημείο στις δύο λίστες είναι ότι απουσιάζουν τα στοιχεία για το τι έχει εισπραχθεί ως τώρα. Η διαφορά όμως των δύο λιστών είναι ενώ ότι στις τελωνειακές παραβάσεις αναγράφονται ονόματα και ΑΦΜ, στις φορολογικές παραβάσεις αναγράφονται μόνο πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα.

Ενδεικτικά, καταγράφονται 898 υποθέσεις βαριάς φοροδιαφυγής (πάνω από 200.000 ευρώ σε κάθε μια τα πρόστιμα). Στο τέλος όμως δεν υπάρχει καμιά πληροφορία για το τι έχει καταλήξει στα κρατικά ταμεία, παρά μόνο το ποσό των 2,21 δις ευρώ ως βεβαίωση φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων.

Αντίστοιχα σε άλλες σοβαρές φορολογικές παραβάσεις καταδεικνύονται:

918 υποθέσεις εικονικών- πλαστών τιμολογίων αξίας περίπου 300 εκατ. ευρώ, με πρόστιμα περίπου 154 εκατ. ευρώ αλλά χωρίς στοιχεία για τις εισπράξεις

342 περιπτώσεις επιχειρήσεων για φοροδιαφυγή πάνω από 150.000 ευρώ η καθεμία. Αυτές βαρύνονται με περίπου 604 εκατ. ευρώ παρακρατούμενων φόρων, που δεν αποδόθηκαν ποτέ στο ελληνικό Δημόσιο αλλά και με 162,38 εκατ. ευρώ εικονικών και πλαστών τιμολογίων

165 επιχειρήσεις με 48ωρη αναστολή λειτουργίας λόγω μη έκδοσης αποδείξεων.

Το πρώτο δεκάμηνο του 2017 η ΑΑΔΕ έχει καταγράψει ανάλογες παραβάσεις με το σύνολο των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων να ξεπερνά τα 2,6 δις ευρώ.

Σημειώνεται ότι υπάρχει πληθώρα προσφυγών στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, γεγονός που μπορεί να εξηγεί  την απουσία πληροφόρησης για το τι έχει μπει στα κρατικά ταμεία.

Στη λίστα με τις περιπτώσεις λαθρεμπορίου τα πράγματα είναι ακόμη πιο περίπλοκα, παρόλο που υπάρχουν ονόματα και ΑΦΜ. Σε αυτή, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για τις προσφυγές, συνεπώς δεν είναι ξεκάθαρο αν η παράβαση και το πρόστιμο εξακολουθούν να υφίστανται.

Ανάμεσα σε αυτές τις 44 περιπτώσεις είναι και η περίπτωση του πλοιοκτήτη με τα «Αγία Ζώνη Ι και ΙΙ», το δεύτερο εκ των οποίων προκάλεσε την καταστροφική κηλίδα στον Αργοσαρωνικό. Σε βάρος του πλοιοκτήτη και άλλων 5 συνεργατών του καθώς και στις 2 εταιρείες που ανήκουν τα πλοία, καθώς και της εταιρίας πετρελαιοειδών του πλοιοκτήτη επιβλήθηκαν από το Τελωνείο Πειραιά στις 15 Σεπτεμβρίου 2016,  φόροι ,τέλη και πρόστιμα συνολικού ύψους 1,64 εκατ. ευρώ για λαθρεμπορία καυσίμων. Οι εμπλεκόμενοι και οι εταιρίες έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη αμφισβητώντας τους ελέγχους του αρμοδίου Τελωνείου.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top