Η «έρευνα» του star.gr συνεχίζεται: Το κοινωνικό μέρισμα...«κλείνει σπίτια»

Μαζί στη ζωή, χώρια στην εφορία ψηφίζουν όλο και περισσότερα ζευγάρια

Η «έρευνα» του star.gr για το αν αξίζει οικονομικά «να χωρίζει κανείς ή όχι (για φορολογικούς λόγους)» συνεχίζεται…

Να χωρίσει κανείς ή να μη χωρίσει (για φορολογικούς λόγους); Ιδού το ερώτημα

Τα ζευγάρια των Ελλήνων φαίνεται πως προβαίνουν τελευταία όλο και πιο συχνά στη λύση του «γάμου» τους, εξαιτίας της υπερφορολόγησης αλλά και των κοινωνικών επιδομάτων που μπορεί να επωφελούνται ως...ελεύθεροι. 

Όμως υπάρχει ένας ακόμη «λόγος», ένα ακόμη έναυσμα που μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση των εικονικών διαζυγίων. Ποιος είναι αυτός; Το κοινωνικό μέρισμα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, το οποίο θα κατανεμηθεί βάσει εισοδηματικών, περιουσιακών και οικογενειακών κριτηρίων.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

Ένας άνεργος, διαζευγμένος με ένα παιδί αναμένεται να πάρει τον μήνα Δεκέμβριο:

- κοινωνικό μέρισμα έως 450 ευρώ
- επίδομα τέκνου 40 ευρώ
(Το επίδομα τέκνου καταβάλλεται σε δόσεις από τον ΟΓΑ, ωστόσο όταν καταβάλλεται για πρώτη φορά, παρέχεται εφάπαξ -από το 2016. Αυτό κυμαίνεται από 300 έως 600 ευρώ ανάλογα τα κριτήρια).
- Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης 300 ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ: από 790 ευρώ έως 1.050 ευρώ (κατά προσέγγιση)

«Σε πολλές περιπτώσεις μια οικογένεια με δύο παιδιά μπορεί να επωφεληθεί επιδόματα που το ύψος τους ξεπερνά τα 1.800 ευρώ» επισημαίνει στο star.gr, ο φοροτεχνικός Δημήτρης Μπόκαρης.

Ένας άνεργος με δύο παιδιά αναμένεται να πάρει τον μήνα Δεκέμβριο:

- κοινωνικό μέρισμα έως 900 ευρώ
- επίδομα τέκνου 80 ευρώ ή 600 ευρώ εφάπαξ
- Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης 300 ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ: από 1.280 ευρώ έως 1.800 ευρώ

«Αν ένα ζευγάρι έχει προχωρήσει σε εικονικό διαζύγιο και πληροί τα κριτήρια χορήγησης κοινωνικού μερίσματος, το βοήθημα θα το λάβουν και οι δύο, δηλαδή θα μπουν στο σπίτι 1.800 ευρώ» εξηγεί  ο κ. Μπόκαρης και επισημαίνει ότι «τα επιδόματα τα λαμβάνει κυρίως ο  γονέας που έχει την επιμέλεια των παιδιών».

Τέλος, ο φοροτεχνικός τονίζει ότι το κοινωνικό μέρισμα όπως και τα επιδόματα γενικότερα σε πολλές περιπτώσεις «σπρώχνει τους φορολογούμενους προς την ανεργία ή προς τη μαύρη εργασία. Και παράλληλα με τη μαύρη εργασία ανθίζει και η φοροδιαφυγή».

Σοφία Βάγκα

email: svagka@star.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top