Οι υψηλοί μισθοί του παρελθόντος και η χαμηλή παραγωγικότητα «σκότωσαν» τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Κατά την περίοδο 1995 - 2010 το μέσο ετήσιο κόστος εργασίας αυξήθηκε 117% και η παραγωγικότητα μόλις κατά 9%

Ξένες στην ίδια τους τη χώρα είναι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, αφού μόλις δυο στα δέκα προϊόντα που παράγουν καταναλώνονται εντός των ελληνικών συνόρων. Η επιβίωση τους πλέον στηρίζεται στις εξαγωγές. Ποιά είναι η αιτία; Οι υψηλοί μισθοί του παρελθόντος.

«Δίναμε πολλά περισσότερα απ’ ότι μπορούσαμε να παράγουμε» εξηγεί ο Γιάννης Χαλικιάς, επιστημονικός υπεύθυνος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Οι υψηλοί μισθοί των περασμένων δεκαετιών είναι, σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών Γιάννη Χαλικιά, η βασική αιτία που η εσωτερική αγορά κατέρρευσε και οδήγησε πολλές ελληνικές βιομηχανίες στις αγορές του εξωτερικού.

Κατά την περίοδο 1995 - 2010 το μέσο ετήσιο κόστος εργασίας αυξήθηκε 117% και η παραγωγικότητα μόλις κατά 9%. Αποτέλεσμα ήταν τα ελληνικά προϊόντα να γίνουν σωρευτικά, κατά 43% πιο ακριβά από τα προϊόντα των ανταγωνιστικών χωρών. Έτσι βιοτεχνίες όπως αυτή που βρισκόμαστε αλλά και βιομηχανίες έβαλαν λουκέτο.

«Μιλάμε για τη βιομηχανία, τη φάμπρικα αν θέλετε. Μέσα σε έξι χρόνια ένας ανύπαντρος εργαζόμενος αύξανε κατά 90% τον μισθό του, ενώ ένας παντρεμένος με δυο παιδιά 120%. Έτσι βγήκαν οι περισσότερες μεταποιητικές επιχειρήσεις εκτός αγοράς. Ή έκλεισαν ή μετακινήθηκαν σε ξένες χώρες» προσθέτει ο κος Χαλικιάς.

Η ραγδαία αποκλιμάκωση των μισθών μέσα στην κρίση δεν έφερε μείωση του κόστους παραγωγής αφού οι φόροι αυξήθηκαν.

Σύμφωνα με την έρευνα του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγών και του ΕΒΕΑ οι εξαγωγικές επιχειρήσεις πέτυχαν στο εξωτερικό υψηλότερες τιμές κατά 28% σε σχέση με τις τιμές που θα εισέπρατταν στο εσωτερικό. Με αποτέλεσμα μόνο το 40% της παραγωγής να καταναλώνεται στην Ελλάδα και το 60% να εξάγεται.

«Ειδικά τώρα έχουμε στρέψει περισσότερο το ενδιαφέρον μας προς το εξωτερικό γιατί είναι πελάτες οι οποίοι και πληρώνουν και παραγγέλνουν περισσότερη ποσότητα απ’ όση παραγγέλνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις» αναφέρει ο Παύλος Ραβάνης, ιδιοκτήτης βιοτεχνίας, Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

 Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις από 4.100 που ήταν το 2009 περιορίστηκαν σε 2.845 το 2013 ενώ χάθηκαν και 46.000 θέσεις εργασίας. Τη θέση των ελληνικών προϊόντων κατέλαβαν τα εισαγόμενα που είναι φθηνότερα και καλύπτουν το 74% της κατανάλωσης.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top