Ντόπιο κρέας και φρέσκο ελληνικό γάλα… από τα Βαλκάνια – SOS απο κτηνοτρόφους για τις ελληνοποιήσεις

Τι αλλάζει σε κρέας και γάλα με το φιλόδοξο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης

Ταυτότητες σε κρέας και γάλα: Τι αλλάζει από το 2018

Καμπανάκι για τις ελληνοποιήσεις κρεάτων και γάλακτος αλλά και τα ασαφή νομικά πλαίσια που επιτρέπουν σε επιτήδειους να εξαπατούν τους καταναλωτές στα γαλακτομικά και τυροκομικά προϊόντα κρούουν οι κτηνοτρόφοι και οι γαλακτοπαραγωγοί.

Το χρόνιο πρόβλημα, που όχι μόνο νοθεύει τον ανταγωνισμό λόγω χαμηλών τιμών αλλά και εφοδιάζει την αγορά με αγνώστου ποιότητας προϊόντα, έχει οδηγήσει σε κρίσιμο σταυροδρόμι την ελληνική κτηνοτροφία, από την οποία εκτιμάται ότι εξαρτώνται περίπου 500.000 εργαζόμενοι.

Με νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη Βουλή, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να βάλει φρένο στις ελληνοποιήσεις κρέατος αγνώστου προελεύσεως και τις αθρόες εισαγωγές φθηνού γάλακτος που βαφτίζεται ελληνικό.

Αλλάζουν οι ετικέτες: Μπαίνει «ταυτότητα» σε γάλα και κρέας

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, η επισήμανση της χώρας προέλευσης του γάλακτος και του κρέατος θα είναι από το 2018 υποχρεωτική.

Η αναγραφή μάλιστα θα είναι υποχρεωτική τόσο στα προσυσκευασμένα όσο και σε εκείνα που πωλούνται χύμα, ενώ σε περίπτωση που «εμπλέκονται» στο τελικό προϊόν περισσότερες από μία χώρα χώρες, τότε θα αναγράφεται υποχρεωτικά η χώρα αρμέγματος, η χώρα επεξεργασίας και η χώρα συσκευασίας. Έτσι, εκτιμάται θα αντιμετωπιστεί και το παράθυρο που είχαν καταγγείλει πολλοί Έλληνες γαλακτοπαραγωγοί, όπου ένα γαλακτομικό προϊόν που παρήχθη στην Ελλάδα αλλά με γάλα εισαγωγής «βαφτιζόταν» ελληνικό.

Όσον αφορά το κρέας, ούτως ή άλλως ήδη υπήρχε η υποχρέωση αναγραφής σε κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ για την χώρα προέλευσης των ζωικών προϊόντων. Πλέον θα είναι υποχρεωτική η αναγραφή του είδους του κρέατος, της χώρας καταγωγής και εκτροφής αλλά και της χώρας σφαγής.

Στο νομοσχέδιο, εξάλλου, ορίζεται επίσης πως ο έμπορος θα υποχρεούται να εξοφλήσει στον παραγωγό νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων το αντίστοιχο τιμολόγιο σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 60 ημερών από την έκδοσή του, ειδάλλως θα του επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 30% της αξίας του τιμολογίου.

Αποστόλου: Γίνονται προσμείξεις – Πρέπει να κάνουμε ελέγχους από τον κτηνοτρόφο ως το τελικό προϊόν

Ο ίδιος ο κ. Αποστόλου μιλώντας στον Σκάι για το νομοσχέδιο, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- και στις ελληνοποιήσεις και ειδικότερα τις προσμείξεις εισαγώμενου γάλακτος με ελληνικό γάλα.

«Εκεί είναι θέμα που έχει σχετίζεται με την παρακολούθηση» σχολίασε, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα.

«Εκεί πρέπει να δράσουμε στη βάση αυτού που αποκαλούμε “ισοζύγιο γάλακτος”. Θα προσπαθήσουμε αυτές οι ποσότητες που αναγράφεται ότι είναι ελληνικής προέλευσης, να φτάνουμε μέχρι τον κτηνοτρόφο και να παρακολουθούμε όλη την αλυσίδα» είπε ο υπουργός.

Κεφαλάς (Πρόεδρος Αγελαδοτρόφων): Άτολμο και σε λάθος κατεύθυνση το νομοσχέδιο

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο  Πρόεδρος των Αγελαδοτρόφων Ελλάδος, Βαγγέλης Κεφαλάς, μιλώντας στο star.gr για το νομοσχέδιο.

«Είναι άτολμο και σε λάθος κατεύθυνση. Το έργο της παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού θα συνεχιστεί» είπε ο κ. Κεφαλάς, ξεκαθαρίζοντας πως διατηρεί πάρα πολλές επιφυλάξεις και εκτιμώντας πως στο τέλος το γάλα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απλά θα αναφέρεται και πάλι ως «γάλα ΕΕ» χωρίς να διευκρινίζεται η ακριβής χώρα.

Ο ίδιος μιλά ανοικτά για ολόκληρο σύστημα ελληνοποιήσεων, το οποίο έχει δημιουργήσει μεγάλες πιέσεις στους Έλληνες παραγωγούς: «Η ντόπια παραγωγή μοσχαριού καλύπτει μόλις το 12% της εγχώριας κατανάλωσης. Για να το πούμε πιο απλά, μόλις 1 στις 10 μοσχαρίσιες μπριζόλες που καταναλώνονται είναι ελληνικές. Εγώ όμως δεν έχω δει και πολλούς να γράφουν “μοσχάρι εισαγωγής”, σχεδόν παντού “ελληνικό” βλέπω».

Όσον αφορά το γάλα και τα γαλακτομικά προϊόντα (ειδικά τα αγελαδινά), τονίζει πως η ποσότητα που παράγουμε δεν καλύπτει ούτε το 50% της κατανάλωσης. «Το πρόβλημα έγκειται κυρίως στα γιαούρτια και τα κίτρινα τυριά, όχι στο φρέσκο γάλα. Υπάρχει πουθενά σήμανση για την προέλευση του γάλακτος; Παίρνεις ελληνική ετικέτα, χωρίς όμως να ξέρεις από πού είναι το γάλα» προσθέτει.

«Το εμπόριο είναι παγκόσμιο και ανοικτό. Ο καταναλωτής μπορεί να αγοράζει ό,τι θέλει. Ωστόσο, πρέπει να μπει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του και να υπάρχει ξεκάθαρη σήμανση για το τι είναι αυτό που αγοράζει κανείς. Γιατί όταν το εμπόριο βασίζεται στην παραπλάνηση, νοθεύεται ο ανταγωνισμός», εξηγεί ο κ. Κεφαλάς στο star.gr, σημειώνοντας πως μόνο ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο και αυστηροί έλεγχοι μπορούν να δώσουν λύση, αλλά «δυστυχώς δεν έχει υπάρξει πολιτική βούληση, με αποτέλεσμα να συζητάμε τα ίδια εδώ και 30 χρόνια».

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το σχέδιο νόμου 

 

Του Πέτρου Κατσαβριά

pkatsavrias@star.gr

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top