Σε απόγνωση δικηγόροι-γιατροί-μηχανικοί: Θα πληρώσουν εισφορές 10 μηνών για επικουρική και εφάπαξ

Και… error από τον ΕΦΚΑ στον εντοπισμό ασφαλισμένων με μπλοκάκι

Σε απόγνωση βρίσκονται δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί που θα κληθούν να πληρώσουν αθροιστικά εισφορές 10 μηνών για επικουρική και εφάπαξ.

Την ίδια στιγμή και οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ που δεν λαμβάνουν ειδοποιητήρια πληρωμής εισφορών, ενώ έχουν μπλοκάκι,  θα κληθούν και αυτοί να πληρώσουν αναδρομικά,  χωρίς δική τους ευθύνη.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας,  οι εισφορές για επικουρική 7% και εφάπαξ 4% θα πληρωθούν σε όσες δόσεις είναι και οι μήνες των εισφορών. Έτσι εάν το ειδοποιητήριο έρθει τον Οκτώβριο οι αναδρομικές εισφορές θα πληρωθούν σε 10 δόσεις, εάν έρθει τον Νοέμβριο σε 11.  

 «Γενικά το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει θεατές ενός ακόμα θεάτρου του παραλόγου σχετικά με τα μπλοκάκια κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι θα πληρώσει και  κανείς δεν ξέρει ακριβώς το ραβασάκι που θα του έρθει. Και προχωράμε χωρίς να ξέρουμε τι γίνεται»  δηλώνει στο Star o πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Αράπης.

Σύντομα πάντως θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα αποσυνδέει την ιδιότητα του μηχανικού ή δικηγόρου από την ασφάλιση, έτσι όποιος δεν έχει εισόδημα δεν θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει ελάχιστη εισφορά.  

Εκτός όμως από δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς που δεν έχουν λάβει ειδοποιητήριο για να πληρώσουν για επικουρική και εφάπαξ, υπάρχουν και άλλοι ασφαλισμένοι με μπλοκάκι που ο ΕΦΚΑ…  αδυνατεί να τους εντοπίσει.  

«Στις περιπτώσεις που δεν έχουν έρθει τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ παρόλο που έχουν ελεύθερη δραστηριότητα ή αυτοαπασχολούνται θα πρέπει να κάνει υπομονή ο ασφαλισμένος καθώς δεν μπορεί να παρέμβει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ και να δηλωθεί η απασχόλησή του» επισημαίνει στο Star o δικηγόρος Διονύσης Ρίζος.  

Σχετικά με το αν υπάρχει περίπτωση τον Σεπτέμβριο,  που θα γίνει ο συμψηφισμός,  κάποιος να κληθεί να πληρώσει τις εισφορές όλου του προηγούμενου έτους, απαντά ο κ. Ρίζος:   

«Σαφώς, τις εισφορές θα κληθεί ο ασφαλισμένος να τις καταβάλλει αναδρομικά. Δηλαδή ή το σύνολό τους ή εφάπαξ ή να διασπαστεί στα ειδοποιητήρια των επόμενων μηνών».   

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top