Έτσι θα μπείτε στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού που ανοίγει την Πέμπτη

Οι λεπτομέρειες για την ένταξη και τι δηλώνουν παράγοντες της αγοράς

Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό όπου θα μπορούν να μπαίνουν όσες επιχειρήσεις έχουν οφειλές προς το δημόσιο και τις τράπεζες, σε εφαρμογή και της οδηγίας που εξέδωσε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, όπως ήδη έγραψε το star.gr.

400.000 είναι oi δυνάμει ωφελούμενες επιχειρήσεις , ενώ η όλη διαδικασία θα περιλαμβάνει διαπραγμάτευση

 «Για μία μεσαία επιχείρηση που χρωστάει 100.000 ευρώ η τελική απάντηση θα έρθει σε 2 με 3 μήνες,  αν είναι μία μικρή επιχείρηση με χρέος κάτω από 50.000 ευρώ η απάντηση μπορεί να έρθει στον μήνα» δηλώνει ο  Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους  Φώτης Κουρμούσης.

«Θα διευκολύνει χιλιάδες επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο κόκκινο, αλλά θα πρέπει να γίνει τάχιστα χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις γιατί δεν υπάρχει καθόλου μα καθόλου, χρόνος» τόνισε ο Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Νίκος Κογιουμτζής.  

Με την υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης συναινεί στην άρση του τραπεζικού απορρήτου. Αρχικά συμπληρώνει τα ατομικά του στοιχεία αλλά και: Ποινικό μητρώο, δηλώσεις ΦΠΑ και Ε3 των τελευταίων 5 ετών. Κατόπιν καταγράφει σε πίνακα τις οφειλές του. Όσο υποβάλλουν αίτηση έως τις αρχές Σεπτεμβρίου πρέπει να συμπληρώνουν μόνοι τους πού έχουν οφειλές. Αρχές Σεπτεμβρίου θα εμφανιστούν στο σύστημα προσυμπληρωμένες οι οφειλές προς εφορία και ταμεία, ενώ τον Οκτώβριο αναμένεται να έχουν ανέβει και οι απαιτήσεις των τραπεζών.

Έτσι όποιος δεν έχει ακριβή εικόνα των οφειλών του, θα χρειαστεί να περιμένει δύο ή και τρεις μήνες, ώστε να εμφανιστούν αυτόματα.

Μέσα σε 2 μέρες η αίτηση θα ανατίθεται σε συντονιστή ο οποίος σε 5 μέρες θα κάνει «έλεγχο πληρότητος» του φακέλου. Αν λείπουν στοιχεία, θα στέλνει email στον οφειλέτη για  να τα δώσει. Μετά ξεκινά η «Διαπραγμάτευση». Οι πιστωτές καταθέτουν τις προτάσεις του και θα γίνεται και ψηφοφορία που θα οδηγεί στην έγκριση 

Συνολικά το χρέος σε ταμεία εφορίες και τράπεζες ξεπερνά τα 100 δις ευρώ.  

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top