Βγήκε η εγκύκλιος για τα POS: Τι προβλέπει - Ποιοι γλιτώνουν τα πρόστιμα εάν δεν βάλουν ούτε σήμερα

Τι προβλέπεται για όσους προβούν σε έναρξη δραστηριότητας μετά τις 27 Ιουλίου

Βγήκε η εγκύκλιος για τα POS: Τι προβλέπει - Ποιοι γλιτώνουν τα πρόστιμα εάν δεν βάλουν ούτε σήμερα

Σήμερα λήγει η προθεσμία για την προμήθεια συσκευών ηλεκτρονικών χρέωσης καρτών από τα καταστήματα και το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίου με μερικές πολύ κρίσιμες λεπτομέρειες.

Πιο συγκεκριμένα:

- εφόσον η επιχείρηση ασχολείται μόνο με τη χονδρική πώληση (business to business) αλλά ο κωδικός αριθμός δραστηριότητάς της (ΚΑΔ) περιλαμβάνεται σε αυτούς με την υποχρέωση εγκατάστασης POS δεν είναι υποχρεωμένη να εγκαταστήσει τη συσκευή.

- στα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών που πρέπει να εγκαταστήσει η επιχείρηση περιλαμβάνονται μόνο τα τερματικά POS και όχι δίκτυα ιντερνετικής τραπεζικής (π.χ. web banking).

- οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να δέχονται τα σήματα καρτών VISA, MASTERCARD, MAESTRO, UNIONPAY. H αποδοχή άλλων σημάτων καρτών δεν είναι υποχρεωτική βάση της σχετικής διάταξης του υπουργείου Οικονομικών.

- το πρόστιμο για τη μη εγκατάσταση συσκευής POS ανέρχεται σε 1.500 ευρώ. Μειώνεται κατά 50% εφόσον πληρωθεί εντός 30 ημερών ή ο επιχειρηματίας προσκομίσει στην υπηρεσία που επέβαλε το πρόστιμο αποδεικτικό παραγγελίας της συσκευής.

- απαλλάσσονται από το πρόστιμο επιχειρήσεις που για τεχνικούς λόγους δεν είναι εφικτή η εγκατάσταση συσκευής POS.

- αρμόδιες για τον έλεγχο της συμμόρφωσης της αγοράς με την υποχρέωση εγκατάστασης POS είναι οι υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορίου

Σημειώνεται ότι η υποχρέωση εγκατάστασης συσκευών αφορά περίπου 80 επαγγέλματα (ΚΑΔ) που καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα της αγοράς λιανικής παροχής υπηρεσιών και πώλησης προϊόντων.

H προθεσμία εγκατάστασης της συσκευής είναι πλέον 30 ημέρες από την έναρξη δραστηριότητας.

Προσοχή: Ποιοι γλιτώνουν τα πρόστιμα

Ο υπόχρεος απαλλάσσεται από το διοικητικό πρόστιμο όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία απόκτησης τερματικού αποδοχής καρτών. Ειδικότερα, το εν λόγω πρόστιμο δεν επιβάλλεται όταν κατά τη διενέργεια ελέγχου ο υπόχρεος επιδεικνύει στο αρμόδιο όργανο, έγγραφο με το οποίο πιστοποιείται η απόρριψη αιτήματος του υπόχρεου έγκρισης χορήγησης τερματικού από αδειοδοτημένο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών.

Τέλος, όσοι υπόχρεοι έχουν υποβάλει αίτημα πριν την παρέλευση της οριζόμενης προθεσμίας και το τερματικό αποδοχής μέσων πληρωμών με κάρτα δεν τους έχει χορηγηθεί για λόγους που ανάγονται στο πιστωτικό ίδρυμα, γεγονός το οποίο βεβαιώνεται εγγράφως, απαλλάσσονται της επιβολής προστίμου.

Ολόκληρη η εγκύκλιος: POS.docx

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top