Τα ολοένα και αυστηρότερα μέτρα της ΕΕ για τους ρύπους αυτοκινήτων με τις αλλαγές στα “Euro”

Aπό τα κατηγορίας “Euro 6” αυτοκίνητα στα κατηγορίας “Euro 7” και η προθεσμία του 2020

Τα νέα αυστηρά όρια για τους ρύπους στα αυτοκίνητα

Oλοένα και αυστηρότερα γίνονται  με την παρέλευση του χρόνου, τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους ρύπους αυτοκινήτων,  όπως επισημαίνει o Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ).  

Ο ΣΕΑΑ αναφέρει ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μόνο τα τεχνολογίας “Euro 6” αυτοκίνητα εισέρχονται στην κυκλοφορία και τώρα οδεύουμε για την τεχνολογία των “Euro 7”.

 Τι αλλάζει όμως κάθε φορά που αλλάζουν τα “Euro”; Η αλλαγή αυτή απευθύνεται στους ρύπους των αιωρούμενων σωματιδίων και των οξειδίων του αζώτου.

Τα αιωρούμενα σωματίδια διαχωρίζονται σε κατηγορίες διαμέτρου PM2.5 και PM10. Όσο πιο μικρή η διάμετρος, τόσο πιο επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι τα σωματίδια καθώς εισέρχονται μέσω της αναπνευστικής διόδου και προσβάλλουν τους πνεύμονες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα ετήσιο ποσοστό 3% θανάτων από κάρδιο-αναπνευστικά προβλήματα συνδέονται άμεσα με τα αιωρούμενα σωματίδια, ενώ το 5% αγγίζουν οι θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα.

Είναι αξιοσημείωτο πως μεταξύ των τεχνολογιών “Euro 5” και “Euro 6” οι διαφορές στις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα νέα οχήματα, επικεντρώνονται κυρίως στα οξείδια του αζώτου (ΝΟx). Τα οξείδια του αζώτου εκπέμπονται από κινητήρες πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσουν κατά την λειτουργία τους. Ο ανθρώπινος οργανισμός επηρεάζεται άμεσα από τις μεγάλες συγκεντρώσεις των οξειδίων του αζώτου με επιπτώσεις όπως: αναπνευστικών προβλημάτων, πονοκεφάλων και ενοχλήσεων στην όραση.

ΟΙ ΡΥΠΟΙ

Τα σωματίδια και τα οξείδια του αζώτου είναι αέριοι ρύποι που επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα την υγεία μας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον ανθρώπινο οργανισμό και κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τις συνέπειες και τα αυξημένα ποσοστά θανάτων.

Ακολουθώντας τα στοιχεία και τις μελέτες αυτές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει όρια μέσα από οδηγίες για τη μείωση των ρύπων. Την 31η Δεκεμβρίου 2016 τέθηκε σε εφαρμογή η οδηγία 2016/2284/EΕ που έχει σαν σκοπό τη θέσπιση νέων ορίων εκπομπών ρύπων που είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Η οδηγία αφορά τους εξής ρύπους: Διοξείδιο του θείου (SO2), οξείδια του αζώτου (ΝΟΧ), πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC), αμμωνία (ΝΗ3) και αιωρούμενα σωματίδια (PM’s).

Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να “υιοθετήσουν” τα όρια αυτά από το 2020 με σκοπό τη μείωση στα ποσοστά εκπομπών μέχρι το 2030. Τον Απρίλιο του 2019 όλες οι χώρες μέλη θα πρέπει να παρουσιάσουν το πρόγραμμα μείωσης εκπομπών της χώρας τους.

Οι ρύποι αυτοί επηρεάζονται άμεσα από τα αυτοκίνητα καθώς διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων και σχεδόν αποκλειστικά από τα παλαιότερης τεχνολογίας. Η Ε.Ε. προσπαθεί να απομακρύνει τα αυτοκίνητα παλαιότερης τεχνολογίας θεσπίζοντας τις “Euro” και ασκώντας πίεση στις αυτοκινητοβιομηχανίες να εφαρμόζουν τις ανάλογες νομοθεσίες.

Στην παρούσα φάση η αγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας πλαισιώνεται από τα “Euro 6”. Οι διαφορές των “Euro” προσδιορίζονται κυρίως στους ρύπους των αυτοκινήτων.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top