ΠΟΜΙΔΑ: Ανοίγει ο δρόμος για την επανέναρξη του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» για τις κατοικίες

Μετά την στάση χρηματοδοτήσεων από το ΕΣΠΑ

Επανέναρξη χρηματοδοτήσεων "Εξοικονομώ κατ΄Οίκον"

Στην επανέναρξη των χρηματοδοτήσεων μέσω του ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών αλλά και δημόσιων κτιρίων αναφέρεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).     

Όπως υπογραμμίζει  ο Ενεργειακός  Σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ,  Μηχανολόγος-  διδάκτωρ του MIT  και μέλος της Επιτροπής συντονισμού επικαιροποίησης του ΚΕΝΑΚ 2017 Απόστολος Ευθυμιάδης,  την 12η Ιουλίου 2017 δημοσιεύτηκε ο νέος αναθεωρημένος ΚΕΝΑΚ 2017 σε αντικατάσταση του υφιστάμενου Κανονισμού εκδόσεως 2010.

 «Η αναθεώρηση αυτή ήταν υποχρεωτική από τον νόμο 3661/2013 και έγινε προς συμμόρφωση του εν λόγω Κανονισμού με τις απαιτήσεις της νέας Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2010/30/ΕΕ)για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων η οποία αντικατέστησε την αρχική Οδηγία του 2002 για το θέμα αυτό, αλλά και καθυστερημένη με αποτέλεσμα η χώρα μας να καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο για την καθυστέρηση αυτή» αναφέρει ο κ. Ευθυμιάδης και προσθέτει:

«Με την δημοσίευση του ΚΕΝΑΚ 2017 και με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων Τεχνικών Οδηγιών του Τεχνικού Επιμελητήριου της Ελλάδος (ΤΟΤΕΕ), η δημοσίευση των οποίων αναμένεται περί τα τέλη Αυγούστου, ανοίγει πλέον ο δρόμος από τον Σεπτέμβριο για την επανέναρξη των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ για τις κατοικίες («Εξοικονομώ κατ' οίκον») ως και για τα κτίρια του δημοσίου τομέα».

Όπως επισημαίνει ο ενεργειακός σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ,  μέχρι την δημοσίευση του αναθεωρημένου ΚΕΝΑΚ  που να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2010/30/ΕΕ, τα χρηματοδοτικά προγράμματα ενέργειας του ΕΣΠΑ παρέμεναν σε καθεστώς «αιρεσιμότητας», δηλαδή σε καθεστώς στάσης χρηματοδοτήσεων από το ΕΣΠΑ για  κάθε έργου εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια.

Υπενθυμίζει ακόμα  ότι η ΠΟΜΙΔΑ μαζί με άλλους φορείς της αγοράς είχαν εγκαίρως επισημάνει  το πρόβλημα αυτό από το 2015 και είχαν συμβάλει στην χρηματοδότηση της απαιτούμενης μελέτης από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την εύρεση των βέλτιστων απαιτήσεων ανά τεχνικό σύστημα και δομικό στοιχείο  όπως απαιτείται από την Οδηγία 2010/30/ΕΕ.

Καταλήγει ο κ. Ευθυμιάδης, εκ μέρους της ΠΟΜΙΔΑ: «Ατυχώς όμως η πολιτεία καθυστέρησε δραματικά να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να συνεργαστεί με τους φορείς της αγοράς για την άμεση προώθηση της μελέτης «βελτίστων επιπέδων απαιτήσεων» ώστε να καταστεί δυνατή ή έκδοση του νέουΚΕΝΑΚ, με αποτέλεσμα απόλυτη στασιμότητα στον τομέα ενεργειακής αναβάθμισης των υφισταμένων κτιρίων, τεράστιες επιπτώσεις στην αγορά υλικών και συσκευών θέρμανσης/ψύξης/κλιματισμού και γενικά περαιτέρω εμβάθυνση της κρίσης στην αγορά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top