Επτά μήνες τον χρόνο χρειάζεται να δουλεύει ο Έλληνας για να ξεπληρώσει Εφορία – Ταμεία!

Μέχρι και τις 22 Ιουλίου θα δουλεύουμε μόνο για φόρους και εισφορές – Μισό μήνα παραπάνω σε σχέση με το 2016

Επτά μήνες τον χρόνο χρειάζεται να δουλεύει ο Έλληνας για να ξεπληρώσει Εφορία – Ταμεία!

Επτά μήνες ή για την ακρίβεια 203 ημέρες τον χρόνο χρειάζεται να δουλεύει ο μέσος Έλληνας κάθε χρόνο,  προκειμένου να ξεπληρώσει εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία, σύμφωνα με την μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας,  που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνα!     

Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας (Tax Freedom Day) είναι η  πρώτη ημέρα του χρόνου κατά την  οποία εκτιμάται ότι έχουν εξοφληθεί οι  φορολογικές  υποχρεώσεις των πολιτών  προς το  κράτος και μπορούν πλέον  να εργάζονται για τον εαυτό τους και τις  υπόλοιπες ανάγκες τους.

Δηλαδή, ο Έλληνας χρειάζεται να δουλεύει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η μελέτη, από την αρχή της χρονιάς μέχρι και τις 22 Ιουλίου, μόνο και μόνο για να  πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς το κράτος!  Από τις 23 Ιουλίου και μετά εργάζεται για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του και τον ίδιο και την οικογένειά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2016 ήταν η 7η Ιουλίου (188 ημέρες εργασίας αντί για 203)  γεγονός που σημαίνει ότι μέσα σε ένα χρόνο οι Έλληνες φορτώθηκαν μισό μήνα ακόμα με  υποχρεώσεις, εξαιτίας της συνεχούς αύξησης φόρων και εισφορών στη χώρα μας,  ενώ σε σύγκριση με το 2006 έχουν προστεθεί δύο επιπλέον μήνες!  

Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας  καταδεικνύει το γεγονός ότι κάθε χρόνο οι πολίτες εργάζονται κατά μέσο όρο όλο και περισσότερες ημέρες για να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις προς το κράτος, με το ρυθμό αύξησης να σημειώνει μάλιστα ραγδαία άνοδο τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στις τελευταίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την έλευση της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας, ενώ σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία είναι μία από τις τελευταίες χώρες όσον αφορά την ανταποδοτικότητα των φόρων. Η επιστημονική σύμβουλος του ΚΕΦΙΜ Μιράντα Ξαφά δήλωσε ότι «η κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα με αύξηση των φόρων και όχι με μείωση των δαπανών». «Χάσαμε σχεδόν έναν ακόμη μήνα από την ζωή μας φέτος εξαιτίας της υπερφορολόγησης» σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης. 

H Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας προσδιορίζεται από πολλές δεξαμενές σκέψεις και εταιρείες συμβούλων σε όλον τον κόσμο. Το γαλλόφωνο Institut Économique Molinari που δραστηριοποιείται σε Γαλλία, Βέλγιο και Καναδά υπολογίζει την ΗΦΕ σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μία μέθοδο παρεμφερή με αυτήν του ΚΕΦίΜ. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας για το 2016 δείχνουν την Ελλάδα στην έκτη θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού ο μέσος Έλληνας εργάστηκε για το κράτος μέχρι τις 7 Ιουλίου.

Η Γαλλία βρίσκεται στην πρώτη θέση σε αυτή την κατάταξη αφού ο μέσος Γάλλος εργάζεται μέχρι τις 29 Ιουλίου, ενώ Κύπρος, Μάλτα και Ιρλανδία είναι οι χώρες στις οποίες έρχεται νωρίτερα η ημέρα φορολογικής ελευθερίας. Τέλος, με βάση την εκτίμηση για το 2017 η Ελλάδα θα βρεθεί στην τρίτη θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πίσω μόνο από τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια αποτύπωσης του συνολικού βάρους που καλούνται να αναλάβουν οι φορολογούμενοι, καθώς και στη σύγκριση των αποτελεσμάτων αυτών με τα παρελθόντα έτη, αλλά και με άλλες χώρες στις οποίες διεξάγονται αντίστοιχες έρευνες.

Σύμφωνα με την ΚΕΦΙΜ, είναι σαφές ότι η επιβολή φορολογίας περιορίζει την ατομική ελευθερία αφού το κράτος αξιώνει εν τέλει τμήμα του χρόνου και του κόπου των πολιτών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι εύρος των αρμοδιοτήτων του κράτους και το κόστος που αυτές συνεπάγονται θα πρέπει να επαναξιολογηθεί, προκειμένου να προταθούν ρεαλιστικές πολιτικές που θα οδηγήσουν σε ένα μικρότερο, αποτελεσματικότερο και λιγότερο κοστοβόρο κράτος.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top