Ντράγκι: Μεγάλες οι εισοδηματικές ανισότητες στην Ελλάδα – Επείγουσα ανάγκη οι νέες θέσεις εργασίας

Οι αυξανόμενες ανισότητες στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά αποσταθεροποιητικές»

Ντράγκι: Μεγάλες οι εισοδηματικές ανισότητες στην Ελλάδα – Επείγουσα ανάγκη οι νέες θέσεις εργασίας

«Οι αυξανόμενες ανισότητες στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά αποσταθεροποιητικές και πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω της παιδείας, της καινοτομίας και των επενδύσεων στο ανθρώπινο κεφάλαιο, και ειδικά με τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους» υπογράμμισε ο Μάριο Ντράγκι, μιλώντας με φοιτητές στη Λισαβόνα.

Οι εισοδηματικές ανισότητες μεγεθύνονται στις χώρες της ευρωζώνης αφότου εκδηλώθηκε η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και ορισμένοι δείκτες καταγράφουν επίσης αποκλίσεις μεταξύ των φτωχότερων και των πλουσιότερων χωρών της νομισματικής ένωσης, γεγονός που προκαλεί εντάσεις ανάμεσά τους.

«Είναι αυτός ένας πολύ αποσταθεροποιητικός παράγοντας που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε; Ναι, είναι. Πρέπει να δώσουμε μάχη εναντίον της ανισότητας» τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, απαντώντας σε μια ερώτηση που του τέθηκε από το ακροατήριο.

Ο Ντράγκι επί χρόνια καλεί τις κυβερνήσεις να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις, επιχειρηματολογώντας ότι η ΕΚΤ μπορεί να τονώσει την ανάπτυξη αλλά μόνο προσωρινά, προσφέροντας στις κυβερνήσεις μια ευκαιρία.

Όπως τονίζει το Reuters, στοιχεία της Eurostat υποδεικνύουν ότι μόνο μια μερίδα χωρών κατάφερε να μειώσει τις εισοδηματικές ανισότητες αφότου ξέσπασε η κρίση, ενώ αυτές μεγεθύνθηκαν απότομα σε χώρες όπως είναι η Γαλλία και η Ισπανία.

Τα στοιχεία δείχνουν ακόμη ότι οι μεγαλύτερες εισοδηματικές ανισότητες καταγράφονται στις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι οποίες επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.

Ο Ντράγκι σημείωσε πως ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ  υπεραμυνόμενος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ (η οποία έχει δεχθεί κριτική από τις χώρες του Βορρά και ειδικά τη Γερμανία) είπε πως τα ιστορικά χαμηλά επιτόκιά της δημιουργούν θέσεις εργασίας, ευνοούν την ανάπτυξη και ευνοούν τους δανειολήπτες, εντέλει αμβλύνοντας τις ανισότητες.

Τέλος, απέρριψε τις εκκλήσεις να τερματιστεί η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης το ταχύτερο, δηλώνοντας ότι μια απότομη αλλαγή της πολιτικής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης θα οδηγούσε σε νέα ύφεση και περαιτέρω διεύρυνση των ανισοτήτων.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top