Πιτσιλής: Νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου

Τι προβλέπει το Πρωτόκολλο

Πιτσιλής: Νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου

Στον όγδοο όροφο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας στεγάζονται από σήμερα τα γραφεία του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, στο πλαίσιο του Πρωτόκολλου Συνεργασίας που υπέγραψαν ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος. 

Το Πρωτόκολλο προβλέπει:

Τη διοργάνωση ημερίδων και λοιπών εκδηλώσεων με σκοπό την ενημέρωση των επιχειρήσεων για κάθε θέμα σχετικό με το λαθρεμπόριο στα προϊόντα που υπόκεινται σε ΕΦΚ, καθώς και για τους έννομους τρόπους προστασίας και το έργο που σχεδιάζεται και συντελείται, από πλευράς Πολιτείας, ειδικά με τη σύσταση και τη συμβολή του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου.

Την ευαισθητοποίηση του κοινού, κυρίως με την επισήμανση των κινδύνων που εγκυμονεί για τη δημόσια ασφάλεια, την υγεία και την εθνική οικονομία η λαθρεμπορία των καπνικών, αλκοολούχων και πετρελαιοειδών προϊόντων.

Την  παροχή  πληροφοριών για τις συμπεριφορές που πλήττουν το νόμιμο εμπόριο και έχουν διαγνωστεί ως παράνομες από τα αρμόδια προς τούτο πολιτειακά όργανα.

Κάθε άλλη μεταξύ τους συνδρομή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των δύο φορέων, με σκοπό τον περιορισμό του φαινομένου της λαθρεμπορίας.

Κατά τα εκαίνια, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, ανέφερε: «Όταν υπάρχει η βούληση και από τις δύο πλευρές, θεσμικοί και δημόσιοι φορείς από τη μία πλευρά και ιδιωτική πρωτοβουλία από την άλλη, μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση ενός θέματος, που αποτελεί χρόνια πληγή για την οικονομία και την κοινωνία».

Όπως είπε, η σύσταση του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου είναι ένα εγχείρημα, κάθε άλλο παρά μονοδιάστατο. Είναι μια ευρύτερη, κοινή προσπάθεια όλων των δημοσίων ελεγκτικών Αρχών, να συνθέσουν τις δυνάμεις τους σε ένα ενιαίο, συνεκτικό δίκτυο συνεργειών.

«Διότι, ας μη γελιόμαστε. Ένα από τα βασικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι οι αρρυθμίες που παρουσιάζονται στη συνεργασία των κρατικών θεσμών, με αποτέλεσμα την απώλεια της αξιοπιστίας, δηλαδή της εμπιστοσύνης πολιτών και επιχειρήσεων στη λειτουργία του δημόσιου τομέα» υπογράμμισε ο κ. Πιτσιλής.

Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι το ΣΕΚ έρχεται να εκπληρώσει το όραμα για   συντονισμένη δράση των διοικητικών μηχανισμών έρευνας, ελέγχου και δίωξης, στην αντιμετώπιση των εγχώριων και διεθνών κυκλωμάτων λαθρεμπορίου, με τον θεσμικό και επιχειρησιακό επαναπροσδιορισμό της συνεργασίας των διωκτικών αρχών και την ανάπτυξη στρατηγικών πλεονεκτημάτων των δημόσιων αρχών έναντι του λαθρεμπορίου, στα προϊόντα που υπόκεινται σε ΕΦΚ.

«Όλες οι υπηρεσίες που συμμετέχουν, παρέδωσαν ένα στρατηγικό σχέδιο, με εξειδικευμένες δράσεις, που εκτείνονται σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης, με ρεαλιστικούς και μετρήσιμους στόχους, σε βάθος πενταετίας. Τώρα, αναμένουμε από τους ανθρώπους που απαρτίζουν το ΣΕΚ, να εξειδικεύσουν -ανά τομέα προϊόντων- επιχειρησιακά σχέδια και να διαδραματίσουν τον σημαίνοντα ρόλο που τους έχει ανατεθεί» όπως ανέφερε ο κ. Πιτσιλής.

Τα μέλη του ΣΕΚ, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να εκμεταλλευτούν με ευρηματικότητα και καινοτομία το ανθρώπινο και υλικό κεφάλαιο που θα τους παρασχεθεί και να μετατρέψουν τις υστερήσεις και τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης, σε πλεονεκτήματα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top