Οι εργαζόμενοι με βαρέα… τα μεγάλα θύματα του νόμου Κατρούγκαλου

Νοσηλευτές, καθαρίστριες, σερβιτόροι εξισώνονται με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους

Τις επιπτώσεις του νόμου Κατρούγκαλου στην πράξη αρχίζουν να βλέπουν οι εργαζόμενοι με βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα αφού όχι μόνο η πόρτα της εξόδου για σύνταξη έχει κλείσει πριν τα 60 έτη για μειωμένη σύνταξη και 62 για πλήρη, αλλά θα δουν και μειωμένες συντάξεις.

Ο δικηγόρος, Διονύσης Ρίζος, εξηγεί: «Θα χάσουν την προσαύξηση των βαρέων και ανθυγιεινών δηλαδή την προσαύξηση που κέρδιζαν στη σύνταξη. Δηλαδή παρά το γεγονός ότι κατέβαλλαν υψηλότερες εισφορές δεν θα δουν ανταπόδοση στη σύνταξή τους για τα ένσημα που έχουν πληρώσει περισσότερα».

Έτσι νοσηλευτές, καθαρίστριες, σερβιτόροι και όλοι οι άλλοι που υπάγονται στο καθεστώς των βαρέων εξισώνονται με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι δεν αντιλαμβάνεται το κράτος την ιδιαιτερότητα της φύσης του επαγγέλματος του νοσηλευτή αλλά δεν ενδιαφέρεται κιόλας να το καταλάβει. Η κατάσταση είναι τραγική στα νοσοκομεία. Την τελευταία 2ετία 2.500 χιλιάδες νοσηλευτές έχουν φύγει για Αγγλία και Γερμανία και εδώ πέρα δεν υπάρχει ούτε καν στελέχωση κινδύνου για τα νοσοκομεία είναι τα πράγματα τριτοκοσμικά» περιγράφει ο Άρης Δάγλας,  γενικός γραμματέας της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας

«Ο νόμος Κατρούγκαλου αποτελείωσε τα ασφαλιστικά δικαιώματα των υπαλλήλων τουριστικών επαγγελμάτων. Όχι μόνο απενταχθήκαμε από την ασφαλιστική κλάση των βαρέων αλλά και όσοι από τους παλαιούς διασωθήκαμε οδηγούμαστε στα 62 χρόνια. Και μιλάμε για σερβιτόρους με τσακισμένα πόδια, καμαριέρες οι οποίες διαλύεται η υγεία τους από τα χημικά και μαγείρους οι οποίοι καταπονούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες» δηλώνει ο Παναγιώτης Προύντζος, Πρόεδρος Συνδικάτου υπαλλήλων επισιτισμού τουρισμού

«Μας αντιμετωπίζει ως το χείριστο είδος παίζει με τις ψυχές μας την μία μας λέει ότι θα σας κάνω αορίστου, οι συμβάσεις μας είναι συμβάσεις γαλέρας. Μπορεί το μισό σχολείο να καθαρίζεται από μία συμβασιούχα και να μην υπάρχει βαρύ και ανθυγιεινό να μην υπάρχει τίποτα» λέει η Φωτεινή Στρουμπούλη, Πρόεδρος Σωματείου Καθαριστριών Καβάλας.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top