Μετρημένες στα δάκτυλα: Μόλις 13 ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα το 2016!

Τι αναφέρει έρευνα της Ernst & Young

Μετρημένες στα δάκτυλα: Μόλις 13 ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα το 2016!

Σημαντική αύξηση εμφάνισαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2016, παραμένοντας ωστόσο, σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young (EY), το προηγούμενο έτος υλοποιήθηκαν 13 ξένες επενδύσεις, καταγράφοντας άνοδο κατά 123% έναντι του 2015. Εξ αυτών, οι οκτώ πραγματοποιήθηκαν στον κλάδο των χρηματοοικονομικών, οι δύο στον κλάδο της μεταποίησης και από μία στους κλάδους της γεωργίας, των μεταφορών και επικοινωνιών και των κατασκευών.

Οι τέσσερις προήλθαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι δύο από την Ιαπωνία και οι υπόλοιπες από τις Γαλλία ,Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Ισπανία , Ολλανδία και Σερβία.

Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 34η θέση ως προς τον αριθμό των επενδύσεων και στην 35η θέση ως προς τον αριθμό των νέων θέσεων εργασίας (111 νέες θέσεις).

«Αν και το 2016 ήταν μία βελτιωμένη χρονιά για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, η συνεχιζόμενη απουσία της Ελλάδας από τη λίστα των 20 πιο ελκυστικών επενδυτικών προορισμών στην Ευρώπη και ο μικρός αριθμός επενδύσεων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» σχολίασε ο Παναγιώτης Παπάζογλου, διευθύνων σύμβουλος της EY Eλλάδος.

«Η πολιτεία και οι θεσμικοί φορείς θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για να δημιουργήσουν ένα πρόσφορο επενδυτικό έδαφος, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι μεγάλες δυνατότητες της χώρας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, οδηγώντας σταδιακά στην έξοδο από την οικονομική κρίση» έσπευσε να προσθέσει.

Συνολικά στην Ευρώπη, οι άμεσες ξένες επενδύσεις κινήθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς ανήλθαν σε 5.845, καταγράφοντας αύξηση 15% έναντι του 2015.

Μάλιστα, οι νέες θέσεις εργασίας διαμορφώθηκαν σε 259.673, σημειώνοντας ετήσια άνοδο της τάξης του 19%.

Σε επίπεδο χωρών, οι τρεις μεγαλύτεροι προορισμοί ξένων επενδύσεων ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία  και η Γαλλία, συγκεντρώνοντας συνολικά πάνω από το 50% των επενδύσεων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top