ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ! Δεύτεροι στην Ευρώπη στις εισφορές οι Έλληνες ελεύθεροι επαγγελματίες

Δίνουν το 39,3% του εισοδήματος σε φόρους και εισφορές

ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ! Δεύτεροι στην Ευρώπη στις εισφορές οι Έλληνες ελεύθεροι επαγγελματίες

Τις δεύτερες μεγαλύτερες εισφορές στην Ευρώπη μετά τη Γαλλία πληρώνουν οι Έλληνες ελεύθεροι επαγγελματίες.

Έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) για την ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων στη χώρα μας, δείχνει ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη τα συστήματα ασφάλισης στηρίζουν την επιχειρηματικότητα.

Ειδικότερα, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο μικρότερος είναι ο συντελεστής υπολογισμού των εισφορών, ενώ υπάρχουν χώρες που είτε απαλλάσσουν τους ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα είτε προβλέπουν χαμηλότερο πλαφόν βάσει του οποίου υπολογίζονται οι εισφορές.

Με βάση το νέο ασφαλιστικό, οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην Ελλάδα καλούνται να πληρώσουν το 26,95% του εισοδήματός τους για κύρια ασφάλιση και υγεία. Οι εισφορές φτάνουν το 37,95% όπου προβλέπεται υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ. Όπως μάλιστα επισημαίνει η ΕΣΕΕ, κάθε ελεύθερος επαγγελματίας στην Ελλάδα χάνει το 39,3% του εισοδήματός του σε φόρους και εισφορές, ενώ ο μέσος όρος στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ είναι 35,9%.

Αναλυτικά, τι ισχύει σε άλλες χώρες σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ:

Ιρλανδία: Ο ελεύθερος επαγγελματίας καταβάλλει το 4% του εβδομαδιαίου ακαθάριστου εισοδήματός του. Απαλλάσσονται όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ.

Πορτογαλία: Ο συντελεστής είναι 29,6% επί των ακαθάριστων κερδών για μηνιαία εισοδήματα 628-5.031 ευρώ. Η εισφορά δεν υπερβαίνει τα 1.489 ευρώ μηνιαίως.

Βέλγιο: Για εισοδήματα μεταξύ 12.871 και 55.577 ευρώ ο συντελεστής είναι 22%. Για υψηλότερα εισοδήματα ο  συντελεστής μειώνεται στο 14,16%. Κανείς δεν πληρώνει πάνω από 15.954,7 ευρώ τον χρόνο.

Σουηδία: Οι εισφορές ανέρχονται στο 28,97%, ενώ όσοι έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος πληρώνουν 10,21% μόνο για κύρια σύνταξη. Όσοι έχουν γεννηθεί πριν από το 1937 πληρώνουν μόνο φόρο μισθωτών υπηρεσιών στο 6,15%.

Νορβηγία: Οι εισφορές υπολογίζονται με συντελεστή 11,4% (8,2% για τους αλιείς).

Ρουμανία: Η εισφορά για σύνταξη είναι 10,5%, για ασθένεια 5,5% και για παροχές σε χρήμα 0,85%. Προαιρετικά μπορεί κάποιος να καταβάλλει το 26,3% και να λάβει σύνταξη το 100% του μέσου μισθού του.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top